Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Разматраћемо смањење казне Радету Марковићу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2013.

Извор: Курир

Разматраћемо смањење казне Радету Марковићу!

Комисија за истраживање убистава новинара с Вераном Матићем на челу оптужила је јуче у свом саопштењу Оливера Антића, саветника Томислава Николића, да је некадашњем шефу Државне безбедности Радомиру Марковићу практично обећао да ће бити ослобођен „на основу примене заштите законитости, или помиловањем“.

Прети са 15 досијеа

У саопштењу које је потписао Матић тврди се да је Марковић у разговору с једним чланом ове комисије рекао „да има чврста обећања да ће му се помоћи и да ће изаћи следеће године на основу примене заштите законитости или помиловањем, као и да је о томе већ разговарао са саветником председника Републике Оливером Антићем“.

Надаље, у саопштењу ове комисије се још наводи да је осуђени Марковић рекао да је позвао супругу Иванчицу и поручио јој да „полиција нема намеру да му се скине са грбаче“.

- Наводно је супруга одговорила да јој је мука од свега и да ће се, ако „они“ направе још један корак, преселити у Загреб, а да ће 15 тајних досијеа које поседује, а које јој је дао Марковић, објавити у свим европским новинама и још негде, а она зна где - каже се у саопштењу.

Марковић је, према наводима из саопштења, рекао да у вези с поменутим досијеима није пристао на нагодбе с бившим министром полиције Душаном Михајловићем, начелником РДБ Гораном Петровићем и његовим замеником Зораном Мијатовићем, док је био у притвору у Окружном затвору у Београду, као ни на нагодбу с тужиоцем Хашког трибунала Џефријем Најсом у Хагу, кад је сведочио на суђењу Слободану Милошевићу.

Од муве магарац

Међутим, Антић је јуче негирао оптужбе да је Марковићу обећао да ће бити помилован.

- Глупости! Како било ко може било коме да обећа помиловање - казао је Антић за Курир. Он је потврдио да је с Марковићем обавио разговор у складу Правилником Комисије за помиловање, додајући да у том разговору „није било ништа спектакуларно“.

- Они сада праве од муве магарца - оценио је саветник председника. Антић тврди да је Марковићу рекао како ЕУ тражи да се власт у Србији позабави случајевима убистава новинара. Он му је, како каже, казао да би могао да помогне држави ако зна ко је убио Славка Ћурувију и предочио му да би, у том случају, могао од Тужилаштва да добије статус сведока-сарадника.

- Марковић је рекао да о томе не зна ништа. И ту је та прича завршена. Није помињао никаквих 15 досијеа о којима се сада прича - рекао је Антић.

Марковић није имао примедби на затворске услове, али се жалио да је у његовом случају погрешно примењено материјално право, казао је Антић.

- Марковић тврди да није могао да добије 40 година затвора, него максимално 15 - рекао је Антић и најавио да ће Марковићева жалба ускоро бити разматрана.

Шефица кабинета необавештена

Интересантно, Станислава Пак, шефица кабинета председника Николића, пола сата пре нашег разговора са Оливером Антићем демантовала је да је он уопште комуницирао с бившим шефом ДБ. У супротном, како је рекла, о томе би било доказа, јер је Марковић у затвору.

Иванчица Марковић

Не бежим из Србије

Кад смо позвали Марковићеву супругу Иванчицу да је питамо за досијее, она најпре није знала о којим досијеима је реч. На питање да ли досијеи постоје, рекла је да „то треба питати те који то пишу“. Упитана да ли је спремна да оде у Загреб због страха за свој живот и да досијее проследи страним медијима, одговорила је:

- Да хоћу да одем у Загреб, отишла бих кад су ми претили и кад су ме брисали из евиденције држављана. Молим вас, разумите ме, не могу више да причам.

Мијатовић

Немам коментар

Некадашњи заменик шефа РДБ Зоран Мијатовић није хтео да коментарише Марковићеве тврдње да су му нуђене нагодбе у вези с наводним досијеима.

- Нисам коментатор, већ озбиљан човек. Пишем трећу књигу и заиста не знам до каквих сазнања је дошла та комисија. Не бавим се тиме - рекао је Мијатовић.

Боровић

Осуђени у улози сведока

Адвокат Боривоје Боровић оцењује да постоји могућност да се Марковић појави у улози осуђеног као сведока. Он би могао да да значајне информације о разним кривичним делима која су у току или нису решена, па би по том основу могла да му се ублажи казна.

- Ако се молба разматра, онда би стручна служба у Министарству правде могла да да мишљење да су његова сведочења од изузетног значаја, па да се да предлог председнику о његовом помиловању - рекао је Боровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси