Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Којим досијеима прети Раде Марковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Извор: Б92, Време

Којим досијеима прети Раде Марковић

Радету Марковићу, који прети објављивањем 15 досијеа, суђено је 2001. због изношења дискова из ДБ са досијеима лидера бивше опозиције, каже Зоран Мијатовић.

Бивши заменик начелника Ресора Државне безбедности подсећа на случај из 2001. године, када се пред Београдским окружним судом судило Марковићу и још тројици бивших челника ДБ-а, јер су "скенирали и наснимили на три истоветна компакт диска садржај петнаест основних тајних досијеа лица из јавног, политичког и културног живота Србије".

Тада су Марковић, Никола Ћурчић, Бранко Црни и Милан Радоњић, после суђења затвореног за јавност пред првостепеним судом осуђени због одавања државне тајне на по годину дана затвора, с тим што је Ћурчић добио четири месеца више, али је Врховни суд оборио ту пресуду.

"Радило се само о дискети за коју је речено да се на њој налазе копије 15-ак или не знам колико досијеа и ми смо 2001. због тога поднели кривичну пријаву против Радета Марковића, Ћурчића и Бранка Црног за одавање службене и државне тајне. То је све што могу да кажем", рекао је Мијатовић за Б92. Мијатовић је био заменик начелника ДБ-а током 2001. године.

О изношењу и уништавању документације Ресора Државне безбедности бавио се "Инсајдер" у серијалу "Рукописи не горе", а редакција "Инсајдера" је дошло до доказа да је документација уништена од октобра 2000. до јануара 2001. године јер је током та четири месеца Радомир Марковић и даље био на челу ДБ-а.

"Увидом у наведену документацију ресора ДБ-а закључено је да је већ након одржавања савезних и председничких избора 24. септембра 2000. године отпочето са одређеним припремама за евентуалну евакуацију документације РДБ-а. Дана 6. октобра 2000. године тадашњи начелник РДБ-а Радомир Марковић упутио је свим начелницима центра РДБ-а депешу 3210, у којој је између осталог наложио да је неопходно извршити селективни увид у документацију, а њено чување, односно уништење непотребно је реализовати сходно правилима. То је представљало припрему за акцију незаконитог уништавања документације до које је дошло. 7. октобра 2000", каже се у првој епизоди серијала "Рукописи не горе" 2004. године.

Недељник "Време" је у јануару 2002. године у тексту Јована Дуловића који се бавио првостепеном пресудом и жалбом бранилаца оптужених, објавио да је "извесно је да су у Ресору државне безбедности МУП-а Србије нарезана три идентична ЦД-а са петнаест основних тајних досијеа челника некадашње опозиције, те особа из јавног и културног живота. Све остало је спорно".

Како се наводи у тексту, у делу који говори о томе шта је суд утврдио, досијеи се тичу Владана Батића, Небојше Човића, Вука Обрадовића, Срђе Поповића, Зорана Ђинђића, Весне Пешић, Војислава Коштунице, Драгана Миловановића, Драгољуба Марковића, Жарка Кораћа, Милана Протића, Милана Јовановића, Ивана Маровића, Слободана Хомена и Чедомира Јовановића.

Подсетимо, како је саопштила Комисија за истраживање убиства новинара, бивши шеф ДБ је у документованом разговору са једним чланом Комисије навео да његова супруга поседује 15 тајних досијеа и да ће их у случају да полиција "направи још један корак", објавити у "свим европским новинама и још негде, а она зна где".

Марковић је у том разговору нагласио да "у вези тих досијеа није пристао на нагодбе са бившим министром полиције Душаном Михајловићем, начелником РДБ-а Гораном Петровићем и његовим замеником Зораном Мијатовићем, док је био у притвору у Окружном затвору у Београду, као ни на нагодбу са тужиоцем Хашког трибунала Џефријем Најсом у Хагу када је сведочио на суђењу бившем председнику Републике Слободану Милошевићу.”

Деманти супруге Радомира Марковића

Сурпуга Радомира Марковића, Иванчица Марковић демантовала је за Б92 наводе Комисије за истраживање убиства новинара.

“У објављеној вести навели сте како је Радомир Марковић у неформалном разговору са чланом те комисије, а након што је одбио да разговара са њима рекао како ми је „мука од свега и да ми је прекипело“ те да ћу се преселити у Загреб и да ћу 15 недефинисаних тајних докумената објавити у свим европским новинама и још негде а где само ја знам где. Овакви написи немају никакве везе са истином, са мојим супругом и са мном и објављују се искључиво да би претњама упућеним на мој рачун приволели мог супруга на нешто што се коси са његовим моралним начелима и интересом ове државе. С друге стране ја, као цивил, никада нисам била упућена у послове мог супруга, нити сам видела а камоли била у поседу некаквих тајних досијеа“, наводи се у њеном демантију.

Подсетимо да је Комисија за истраживање убиства новинара јуче саопштила да је бивши шеф ДБ-а Раде Марковић у документованом разговору са једним чланом Комисије навео да његова супруга поседује 15 тајних досијеа и да ће их у случају да полиција "направи још један корак", објавити у "свим европским новинама и још негде, а она зна где".

Бивши шеф ДБ-а Радомир Марковић недавно је затражио помиловање, о чему је са њим разговарао Оливер Антић, саветник председника Србије Томислава Николићаи председник Комисије за помиловање.

Министар правде Никола Селаковић данас је рекао да је дао негативно мишљење о молби бившег шефа ДБ Радета Марковића да буде помилован због тежине кривичног дела због којих је осуђен.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси