Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представљен регионални пројекат посвећен медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Извор: Бета

Представљен регионални пројекат посвећен медијима

Пројекат Савета Европе "Унапређење слободе изражавања и информисања и слободе медија у југоисточној Европи", који ће трајати од 2. септембра 2013. до 28. фебруара 2015. године, представљен је данас у Београду.

Менаџерка пројекта Лејла Дервишагић навела је да се ради о регионалном пројекту који финансира норвешка влада, а у који су укључене Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, и Србија с Косовом.

По њеним речима, за сваку од земаља обухваћених пројектом предвиђене су активности које ће зависности од тога које су потребе те земље, односно шта су Савет Европе (СЕ) и Европска унија (ЕУ) идентификовали као потребе те земље.

Она је истакла да се очекује да ће се у оквиру тих регионалних активности размењивати позитивне, односно негативне праксе земаља региона и евентуално наћи решење за неке дилеме и питања која се стављају пред њих.

Заменица шефа канцеларије Савета Европе у Београду Надиа Ћук истакла је да су медији врло битни за СЕ и за ЕУ, а неке од најважнијих области су слобода изражавања, заштита новинара, спречавање говора мржње, и проблем усклађивања људска права и права на приватност са коришћењем друштвених мрежа.

Она је изразила задовољство због тога што се ради о регионалном пројекту чија је сврха да кроз рад на одређеним темама повеже медије и остале актере који се баве стварањем доброг амбијента за медијске слободе, на начин који ће им омогућити узајамну размену искустава.

Како је саопштено на конференцији за новинаре, општи циљ пројекта је унапређење законодавног и институционалног оквира којим се гарантује слобода изражавања, побољшава квалитет новинарства, и успоставља плуралистички начим извештавања медија у југоисточној Европи, у складу са стандардима СЕ.

Посебни циљеви пројекта су усклађивање закона, прописа и праксе са стандардима СЕ у области слободе изражавања у југоисточној Европи, као и јачање независности и ефикасности тела која су надлежна за регулацију радиодифузне делатности и омогућавање јавним радиодифузним сервисима да боље испуне своју улогу.

Још један од циљева пројекта је развој професионалног приступа, одговорности и поштовања етичких правила у раду новинара.

Пројекат је намењен јавним званичницима, цивилном друштву, представницима јавних радиодифузних сервиса, представницима регулаторних тела и новинарима, а крајњи корисници пројекта су запослени у медијима и грађани.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси