Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Доказ: Марковић јесте претио држави, и то озбиљно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Извор: Мондо

Доказ: Марковић јесте претио држави, и то озбиљно

Комисија за истраживање убистава новинара демантује робијаша и бившег Милошевићевог безбедњака Радета Марковића да није претио држави тајним досијеима. Помиловање није обећано, каже Оливер Антић, а неће га ни бити, каже Вук Драшковић.

Радомир Марковић је јуче демантовао писање "Политике" у коме је наведено да је претио тајним досијеима, чијим би се објављивањем наводно "тресла Србија".

У саопштењу Комисије, које је потписао њен председник Веран Матић, истиче се да Комисија у потпуности подржава рад радних тимова који раде на појединачним истрагама убистава новинара, а да су представници радне групе покушали да обаве разговор са осуђеним Радомиром Марковићем, а поводом нових сазнања о његовој улози у убиству Славка Ћурувије.

Осуђеник Марковић није желео да се изјашњава о наведеним чињеницама и околностима. Након тог разговора тражио је да разговара са једним чланом Комисије.

У разговору који је документован кроз извештај члана Комисије, Марковић је рекао између осталог:

"...Полицајци који су са њим разговарали превише су 'ниско рангирани' и да ће га изиграти ако им помогне, а да он заузврат има чврста обећања да ће му се помоћи и да ће он изаћи следеће године на основу примене заштите законитости, или помиловањем, а да је о томе већ разговарао са саветником председника Републике Оливером Антићем".

Осуђени Марковић је такође рекао да је одмах након разговора са полицијом позвао своју супругу Иванчицу и да јој је рекао следеће:

"ОНИ (мислећи на полицију) су били поново овде и били су врло безобразни и немају намеру да ми се скину са грбаче".

Наводно на све то супруга Иванчица је одговорила да јој је мука од свега, да јој је прекипело, и да ће ако „ОНИ" направе само још један корак, она преселити у Загреб, а да ће 15 (петнаест) тајних досјеа које поседује , а које јој је наводно Марковић дао, објавити у свим Европским новинама, и још негде, а она зна где.

Осуђени Марковић указује да ће све то имати веома озбиљне и несагледиве последице како по њега тако и по државу, али да му је више мука од свега као и његовој супрузи, стоји у извештају члана Комисије.

Наглашава да у вези тих досјеа није пристао на нагодбе са бившим министром полиције Душаном Михајловићем, начелником РДБ-а Гораном Петровићем и његовим замеником Зораном Мијатовићем, док је био у притвору у Окружном затвору у Београду, као ни на нагодбу са тужиоцем Хашког трибунала Џефријем Најсом у Хагу када је сведочио на суђењу бившем председнику Републике Слободану Милошевићу."

Комисија ће учинити све да на најбољи могући начин заштити професионални рад радних тимова који су формирани са циљем да се открију извршиоци и налогодавци убистава новинара, као и све сараднике Комисије.

Уверени смо да се оваквим претњама Србија не може бацити на колена и да ће институције учинити све да спрече овакве претње, или покушаје да се нанесе штета националним интересима и заустави истраживање убистава новинара.

Управо утврђивање свих чињеница о убиствима новинара, а и иначе о злочинима који су чињени наводно у име патриотизма, могу само Србију подићи и могу допринети изградњи модерне земље која зна да се суочава са сопственом прошлошћу.

Комисија за истраживање убистава новинара наставља интензиван рад без обзира на претње, каже се у саопштењу Верана Матића.

Антић: Нисам обећао помиловање

Саветник председника Србије Оливер Антић потврдио је да је разговарао с бившим шефом ДБ-а Радомиром Марковићем о његовом захтеву, али је рекао да му помиловање није обећао.

О помиловањима одлучује председник Републике, рекао је Антић на ТВ Прва, додајући да у разговору Марковић није помињао 15 тајних досијеа о којима се говори у саопштењу Комисије за истраживање убиства новинара.

Антић је телевизији Прва рекао да је с Марковићем разговарао и о убиству новинара Славка Ћурувије и да му је бивши шеф ДБ рекао да нема никакве везе с тим и да ништа не зна о том убиству.

"Цела ова процедура подразумева да председник Србије испред себе има сва три предлога - мишљење суда, мишљење Министарства правде и Комисије", рекао је Антић.

Он је навео да му се Марковић жалио на казну од 40 година затвора наводећи да је могао да добије 15 година, као и да то, како је рекао Антић, није у надлежности Комисије.

Антић је рекао да му приликом сусрета Марковић није поменуо досијее и истакао да о њима ништа не зна.

Осим о помиловању њих двојица, додао је Антић, разговарали су и о убиству новинара Славка Ћурувије и навео да се то убиство мора решити.

"Марковић ми је рекао да нема појма са тим, да нема никакве везе", рекао Антић.

Некадашњи начелник Ресора државне безбедности (РБД) Радомир Марковић поднео је захтев за помиловање председнику Србије Томиславу Николићу.

Министарство правде и државне управе је сходно законској процедури, дало мишљење о том захтеву и проследило га председништву, речено је Танјугу у том Министарству.

О претњама сви обавештени

Комисија за истраживање убистава новинара оцењује да је реч о озбиљним претњама. Извештај којим је документован овај разговор, Комисија је доставила специјалном тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу. Комисија очекује да ће Специјални тужилац утврдити о којим досијеима је реч, да ли су и на који начин отуђени из просторија Ресора Државне Безбедности и где се сада налазе, ко је то учинио и да се покрене поступак против починилаца. О овоме је обавештен и Биро за координацију рада обавештајних служби и први потпредседник Владе Александар Вучић који на врло ангажован и посвећен активан начин подржава рад ове Комисије.

Драшковић: Неће бити помиловања

Вук Драшковић, који је у име СПО данас разговарао са лидером СНС и вицепремијером Александром Вучићем, рекао је после разговора да је Вучић о овом рекао "да је свој став о том захтеву Влада исказала тако што је Министарство правде јасно одбило захтев као неоснован и изразио уверење да до таквог помиловања никако неће доћи".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси