Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оливер Антић обећавао помоћ Радету Марковићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Оливер Антић обећавао помоћ Радету Марковићу

Очекујем да су чланови Комисије поступали законито, односно да су разговор са мојим супругом обавили у присуству адвоката и да су садржај тог разговора забележили као што се налаже, те да то могу и да докажу документом, кратко је рекла за Данас Иванчица Марковић, супруга некадашњег шефа РДБ Радомира Марковића.

У саопштењу Комисије за истраживање убиства новинара коју води Веран Матић објављено је јуче да се код Иванчице Марковић налази 15 тајних досијеа, које она намерава да објави уколико се притисак на њеног супруга настави. Такође се наводи да је представник Комисије преговарао са Радомиром Марковићем о случају Славка Ћурувије, те да је бивши шеф РДБ одбио сарадњу зато што преко саветника председника Томислава Николића, Оливера Антића, има „чврста обећања“ да ће му се помоћи да "изађе".

Јучерашње саопштење Матићеве Комисије садржи део извештаја члана овог тела, за кога се не прецизира да ли је припадник полиције, БИА или неке друге службе, осим што се наводи да је сам Марковић тражио са њим да разговара, пошто је одбио друге представнике из овог тела.

„Представници радне групе покушали су да обаве разговор са осуђеним Радомиром Марковићем, а поводом нових сазнања о његовој улози у убиству Славка Ћурувије. Осуђени Радомир Марковић није желео да се изјашњава о наведеним чињеницама и околностима. Након тог разговора тражио је да разговара са једним чланом Комисије. У разговору који је документован кроз извештај члана Комисије, Марковић је рекао између осталог:

„...Полицајци који су са њим разговарали превише су „ниско рангирани“ и да ће га изиграти ако им помогне, а да он заузврат има чврста обећања да ће му се помоћи и да ће он изаћи следеће године на основу примене заштите законитости, или помиловањем, а да је о томе већ разговарао са саветником председника Републике Оливером Антићем.

Осуђени Марковић ми је такође рекао да је одмах након разговора са полицијом позвао своју супругу Иванчицу и да јој је рекао следеће:

„Они (мислећи на полицију) су били поново овде и били су врло безобразни и немају намеру да ми се скину са грбаче. Наводно на све то супруга Иванчица је одговорила да јој је мука од свега, да јој је прекипело, и ако „они“ направе само још један корак, она ће се преселити у Загреб, а да ће 15 (петнаест) тајних досијеа које поседује, а које јој је наводно Марковић дао, објавити у свим европским новинама, и још негде, а она зна где. Осуђени Марковић указује да ће све то имати веома озбиљне и несагледиве последице како по њега тако и по државу, али да му је више мука од свега као и његовој супрузи.

Наглашава да у вези с тим досијеима није пристао на нагодбе са бившим министром полиције Душаном Михајловићем, начелником РДБ-а Гораном Петровићем и његовим замеником Зораном Мијатовићем, док је био у притвору у Окружном затвору у Београду, као ни на нагодбу са тужиоцем Хашког трибунала Џефријем Најсом у Хагу, када је сведочио на суђењу бившем председнику Републике Слободану Милошевићу“, наводи се, према саопштењу Комисије, у извештају њеног члана који је разговарао са Марковићем.

Марковићев адвокат Душан Машић рекао је да није видео свог клијента скоро годину дана, док се његов други адвокат Горан Петронијевић није јављао на позиве Данаса.

Подсетимо, након изјаве прошлог уторка вицепремијера Александра Вучића да постоје прецизни помаци у истрази Ћурувијиног убиства, наш лист је објавио сазнања да су са Марковићем вођени разговори о овом случају. Дневник Политика објавио је наредног дана да је Марковић из затвора упутио претње, што је Иванчица Марковић демантовала. У међувремену, обелодањено је и да је Марковић тражио помиловање од председника Николића, на шта су бурно реаговали Вук и Даница Драшковић.

Радомир Марковић је у затвору од 2001, а 2008. је из трећег пута осуђен на 40 година затвора због убиства четворице чланова СПО на Ибарској магистрали.

Бацање на колена

„Комисија за истраживање убистава новинара наставља интензиван рад без обзира на претње. Уверени смо да се оваквим претњама Србија не може бацити на колена и да ће институције учинити све да спрече овакве претње, или покушаје да се нанесе штета националним интересима и заустави истраживање убистава новинара“, наводи се још у опширном саопштењу Комисије.

Извештај достављен тужиоцу и Вучићу

Извештај којим је документован разговор са Радомиром Марковићем садржи озбиљне претње и зато је достављен специјалном тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу. Такође је обавештен и вицепремијер и координатор тајних служби Александар Вучић, „који на врло ангажован и посвећено активан начин подржава рад ове Комисије“. Како се наводи даље, Комисија очекује да ће специјални тужилац утврдити о којим досијеима је реч, да ли су и на који начин отуђени из просторија РДБ и где се сада налазе, ко је то учинио и да се покрене поступак против починилаца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси