Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уцењује државу а тражи милост
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Уцењује државу а тражи милост

Бивши шеф Ресора државне безбедности (РДБ) Радомир Марковић, који у Забели издржава казну од 40 година, у размаку од неколико месеци затражио је помиловање, односно смањење затворске казне, и нудио се за сведока-сарадника у расветљавању убиства новинара. Притом, није пропустио прилику да запрети држави, али и истражним органима, сазнају „Новости“.

Без обзира на деманти, који је упутио преко супруге Иве, тврдећи „да никоме није претио“, како „Новости“ сазнају из поузданих извора, постоје сведоци Марковићевих претњи, који су о томе сачинили и службене белешке. Није, међутим, најјасније зашто је бивши шеф тајне српске полиције после више од десет година проведених иза решетака почео да шаље такве „поруке“ државном врху.

Случајно или не, тек све се то одиграло недавно и поклопило са његовом молбом за помиловање, коју је летос упутио председнику Србије Томиславу Николићу.

- Марковић је претио - категоричан је извор „Новости“.

- Можда је на тај начин желео да „измами“ помиловање и ублажавање казне. Никоме није јасно шта, заправо, жели и са чиме он то може да уцењује. Али, истина је, помињао је Србију и њено „бацање на колена“. Касније је претио и члановима Комисије за испитивање убиства новинара, који су са њим желели да разговарају о убиству Славка Ћурувије.

Према речима нашег саговорника, Марковић као да још живи у деведесетим годинама прошлога века, када је био један од најмоћнијих људи у држави. Не може да прихвати да ће иза решетака остати још наредних 30 година. Верује да ће га ослободити исти они који су са њим осуђени за најтежа кривична дела.

Адвокат Тома Фила, који је својевремено заступао Радомира Марковића, истиче да свако ко је правоснажно осуђен може да тражи помиловање без обзира на висину казне и тежину дела због којег је осуђен. Коначну одлуку о свему доноси председник државе.

- О молби своје мишљење дају суд који је изрекао првостепену пресуду, комисија за помиловање па се тек онда све то износи пред председника који одлучује по нахођењу - објашњава Тома Фила.

- Марковић има право да тражи помиловање и то му нико не може одузети. Спекулише се да ли је молбу написао као „нормалан осуђеник“ или као неко ко жели да постигне неки договор. Треба да се зна да за помиловање нема договора.

У захтеву за помиловање, како сазнајемо, Марковић се  позвао на бројна одликовања која је добио, свој генералски чин и дугогодишње радне резултате. Мишљење Министарства правде базирано на мишљењу надлежног суда и затвора, било је негативно, односно да захтев за помиловање треба да буде одбијен.

Иначе, према закону, кад прође три године, ако је казна дужа од тога, осуђеник има право да тражи помиловање једном годишње. Адвокат Тихомир Константиновић објашњава да онај ко тражи помиловање може навести да је неправедно осуђен, да је повређен Кривични законик, такође могу се навести и тешке личне и породичне прилике, поготово здравствене природе.

- У случају Радомира Марковића његову молбу ће решавати веће које даје своје мишљење председнику државе, који може, али и не мора да прихвати њихово мишљење - каже Константиновић.

- Ту нема никаквог правног лека, ни редовног, нити ванредног. Одлука председника је дефинитивна и коначна.

На питање да ли постоји могућност да је Марковић можда предложио неку врсту нагодбе, Константиновић је изричит да се сви договори и нагодбе чине пре и током преткривичног поступка са јавним тужиоцем.

- Ако је пресуда правоснажна никаквог договора више нема - каже Константиновић.

- Морам да кажем да ова појава не сме да буде честа јер би свако ко се иоле нађе погођеним могао да пише председнику државе.

Максимално

Марковић је ухапшен фебруара 2001. године, а јула 2007. правоснажно је осуђен на 15 година робије због учешћа у убиству бившег председника Председништва Србије Ивана Стамболића и покушаја убиства лидера СПО Вука Драшковића у Будви.

Крајем децембра 2009. године њему је Врховни суд Србије потврдио казну од 40 година затвора за умешаност у четвороструко убиство функционера СПО на Ибарској магистрали.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси