Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА контролише у складу са прописима Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2013.

Аутор: Јелена Тасић- Бојан Цвејић Извор: Данас

РРА контролише у складу са прописима Србије

Ни у Београду нити у Приштини наш лист јуче није могао да у надлежним институцијама добије одговор на питање да ли је изборна тишина пред локалне косовке изборе, у недељу, 3. новембра, обавезујућа и за медије у остатку Србије, где ће гласати прогнани Срби са Косова и Метохије. Ситуација је утолико занимљивија што се ови медији емитују и дистрибуирају и на КиМ.

 

За сада је једино извесно да ће Републичка радиодифузна агенција, држећи се прописа Републике Србије, пратити да ли радио и ТВ станице поштују изборну тишину пред изборе на КиМ, иако се они, како је предвиђено Бриселским споразумом, одржавају по законима самопроглашене косовске државе. Према законима Косова, који се односе и на парламентарне и на општинске изборе, медијима се забрањује да извештавају о предизборним активностима 24 сата уочи гласања.

У владиној Канцеларији за КиМ, чији шеф и министар без порфеља Александар Вулин учествује у бриселским преговорима, упутили су нас на Владу Србије, за коју кажу да је „једина надлежна да прогласи изборну тишину“.

Ресорно Министарство културе и информисања, како је Данасу речено, није добило никакво упутство на тему локалних косовских избора. У кабинету министра Ивана Тасовца су нам рекли да се обратимо Републичкој изборној комисији, где међутим тврде да „РИК нема никакве везе са локалним изборима и да уопште није надлежна за спровођење општинског гласања“.

У Централној изборној комисији Косова нису могли да се договоре ко је надлежан за овакву врсту информација.

- РРА која у редовном мониторингу прати рад емитера, надзираће и понашање радио и ТВ станица и током избора на Косову и Метохији. У складу са

Општеобавезујућим упутством РТВ станицама у предизборној кампањи за локалне, покрајинске и републичке скупштинске изборе, изборе за председника Републике и изборе за националне савета националних мањина, који је објављен у Службеном гласнику Републике Србије, емитери су у обавези да поштују предизборну тишину. Агенција неће слати емитерима никакво посебно упутство за праћење предизборне кампање, јер упутство о праћењу изборног поступка већ постоји и објављено је на сајту Агенције - каже за Данас Драган Лукић, извршни директор РРА.

Оливер Ивановић, кандидат Грађанске иницијативе СДП за градоначелника северне Косовске Митровице и бивши државни секретар Министарства за КиМ, објашњава за наш лист да, „формално, изборна тишина на Косову није обавезујућа за медије у остатку Србије, али све зависи од политичке инструкције владе“.

Ивановић подсећа да после једностраног проглашења независности Косова, претходне владе Србије нису имале своје изборне листе на КиМ, нити су учествовале на изборима, тако да се изборна тишина ван КиМ није поштовала.

- За нас који се залажемо за бојкот избора, свеједно је да ли ће медији у остатку Србије поштовати изборну тишину, јер ни у једном од њих, уз часне изузетке, нисмо могли да се појавимо и изнесемо своје мишљење и аргументе - оцењује за Данас Марко Јакшић, члан Штаба за антиизборну кампању Привремене скупштине АП КиМ и посланик ДСС у Скупштини Србије.

Влада Косова неће реаговати

Без обзира на то да ли ће медији ван КиМ поштовати изборну тишину, новинар и политички аналитичар из Приштине Имер Мушкољај сматра да Приштина 2. новембра неће спречавати дистрибуцију српске штампе.

„Ако неко покуша да спречи дистрибуцију штампе из Србије, то неће бити власт Косова, него ће то бити у оквиру обрачуна међу српским странкама. Што се тиче кабловске телевизије, Срби на Косову ионако користе српске оператере, тако да не верујем да ће доћи до „скрембловања“ српских програма“, каже Мушкољај за Данас.

Манипулације

Према речима Оливера Ивановића, медијско (не)поштовање изборне тишине ван КиМ мање је важно у односу на „опасност од манипулације гласовима бирача у остатку Србије“.

На овај проблем јуче је упозорио и Покрајински одбор ДСС за КиМ, који тврди да „крађа гласова тзв. интерно расељених Срба треба да надокнади недовољну излазност на северу КиМ“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси