Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Александар Тијанић, новинар који никога није оставио равнодушним
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2013.

Извор: Политика

Преминуо Александар Тијанић, новинар који никога није оставио равнодушним

Александар Тијанић (64), генерални директор Радио-телевизије Србије, умро је у Београду. Смрт га је задесила испред његовог стана у Новом Београду, на крају још једног напорног радног дана.

Тијанић је био један од најпознатијих српских и југословенских новинара који својим ставовима и бритким написаним и изговореним речима није никога остављао равнодушним. Студирао је журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле га је, као најталентованијег студента професор Сергеј Лукач упутио у редакцију недељника НИН. Тиме је почела његова успешна каријера новинара који је био једнако добар у штампаним медијима, али и као аутор и први човек телевизија.

 

Александар Тијанић је био главни и одговорни уредник часописа „Интервју” и „Спортски журнал”. Објављивао је политичке колумне у сплитској „Слободној Далмацији”, загребачком „Данасу”, „Старту”, љубљанској „Младини” и сарајевском „Ослобођењу”. Са Драганом Бабићем и Мирјаном Бобић-Мојсиловић био је коаутор емисије „Умијеће живљења”, емитоване на Јутелу. Тијанић је био директор Телевизије Политика и творац БК телевизије Генерални директор РТС-а био је од 2004. године.

Тијанић је на РТС-у покренуо дигитални канал културе, а у време његовог мандата снимљене су серије изузетне гледаности: „Село гори, а баба се чешља”, „Бела лађа”, „Горки плодови”, „Рањени орао”, „Мој рођак са села”, „Грех њене мајке”, „Улица липа” и многе друге, наводи се на сајту РТС-а.

РТС је 2008. године организовао Евровизијско такмичење које медијски стручњаци оцењују као једно од најуспешнијих. Према Тијанићевој замисли, у јавни сервис примљено је 100 младих стручњака, наводе у РТС-у.

„Вратио је поверење и поштовање гледалаца. РТС је била најуспешнија телевизија седам година заредом. Борбу за опстанак Јавног медијског сервиса сматрао је борбом за нормалну и пристојну Србију. Томе је посветио последњу деценију своје бриљантне новинарске каријере”.

Последњи пут се појавио у јавности 23. октобра на расправи о јавним медијским сервисима. Написао је неколико књига, а књига „Ја и нико мој”, коју је недавно завршио, треба да изађе из штампе крајем године.

Рођен је 1949. године у Ђаковици, живео је у Подујеву и Приштини. Од 1994. до 1996. године био је министар информисања у Влади Србије, саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице, од 2001. до 2004. године.

Био је ожењен, за њим су остали ћерка и син и двоје унучади. Датум и место сахране биће накнадно објављени.

М. Б.

----------------------------------------------

Саучешће председника Србије Николића

Поводом смрти генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића, председник Републике Томислав Николић изразио је саучешће породици и колегијуму Радио-телевизије Србије.

„Одласком Александра Тијанића остали смо без аутентичног новинарског израза. Оштрина његовог пера, полемисање са неистомишљеницима без страха и борба за лична уверења до последњег даха, заиста су за поштовање. Нека му је вечна слава”, наведено је у телеграму саучешћа председника Србије.

----------------------------------------------

Дачић и Вучић изјавили саучешће

Премијер Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа породици генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића, наводи се на сајту РТС-а.

„У име Владе Србије примите изразе најдубљег саучешћа. Александар Тијанић остаће запамћен као један од најбољих српских новинара и важан и утицајан сведок српске и југословенске историје у последње четири деценије”, наводи се у телеграму саучешћа премијера.

Саучешће јеизразио и први потпредседник владе Александар Вучић,у своје име и у име Српске напредне странке.

У телеграму саучешћа колега из „Новог магазина” и Надежде Гаће, пише да је Александар Тијанић током дуге и плодне каријере исписао неке од најбољих страница новинарства у Србији. До последњег тренутка борио се и за што бољи РТС и што бољи статус Јавног сервиса.

Саучешће је изразио и истакнути југословенски новинар и директор Ал Џазире Балканс Горан Милић, објављује сајт РТС-а.

----------------------------------------------

Слава Ђукић: Један од најдаровитијих уредника

– Није тренутак да сад разложније говорим о личности Александра Тијанића. Шта је он значио у нашем новинарству брзо ће осетити и његове колеге и јавност. Упознао сам га на почетку његове каријере. Мислим да је он, бар у мом памћењу, један од најдаровитијих аутора и уредника последњих неколико деценија. Обдарена, смела природа, на неки начин дивља, у добром смислу речи. Због тога је сваки његов иступ уздрмао јавност, али и њега. Толико се трошио да ме вест о његовој прераној смрти није изненадила, умиру нажалост, они који у свом позиву не мисле о смрти. Ту цену је платио и Саша Тијанић са којим сам уживао у пријатељству и професионалној сарадњи – рекао је Слава Ђукић, публициста и новинар.

А. К.

----------------------------------------------

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Огромни губитак за наше новинарство

–Дубоко сам потресена: Тијанић је био мој пријатељ и колега, прошли смо многе дивне и многе ужасне тренутке новинарства у овој земљи заједно. Волели смо се, и свађали и мирили, и последњи пут смо се видели на комеморацији Драгану Бабићу. Његову смрт осећам као страшни лични губитак, али и као огроман губитак за наше новинарство. На жалост, тек сада ће му сви признати да је био највеће новинарско перо. Почивај у миру, драги Саша – рекла је новинарка Мирјана Бобић-Мојсиловић.

----------------------------------------------

Драгољуб Жарковић: Умро је један од последњих бардова југословенског новинарства

– Умро је један од последњих бардова југословенског новинарства, човек који је у новинарској професији оставио дубок траг. Био је, по сопственим речима, увек спреман, посебно када је бранио своје идеје, да улази у најоштрије полемике. Мада је неки пут изгледало обрнуто, памет му је била бржа од језика. Александар Тијанић био је један од последњих аутора који је својим радом могао да повећа тираж једних новина или гледаност једне телевизије, а све то постизао је само зато што није био равнодушан – рекао је Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника „Време”

----------------------------------------------

Оливера Ковачевић: Привилегија је била радити са њим

– Тијанић је био мој први главни уредник и директор Телевизије „Политика”. Он ме је примио на посао и поново смо заједно почели да радимо 2006. на Радио-телевизији Србије. Имала сам привилегију да радим са њим и увек, у бројним ситуацијама у којима смо се и волели и свађали, Тијанић је био у праву. То што смо од њега научили нисмо могли да научимо ни у једној школи. Велика је предност када имате највећег новинара за уредника, али ми нисмо могли да доскочимо висину на лествици коју је он постављао. Одласком Тијанића срушио се и бедем одбране српског новинарства – рекла је новинарка РТС-а Оливера Ковачевић.

Д. И.

----------------------------------------------

Милан Милошевић: Изгубили смо великог аутора

– Са Сашом Тијанићем радио сам петнаест година у НИН-у у једној успешној генерацији коју је оформио Драган Марковић. Већ тада је показивао снажан ауторски печат, индивидуалност и креативност која се потврдила и у писаним медијима и на телевизији. Његовим прераним одласком српско новинарство изгубило је великог аутора – изјавио је Милан Милошевић, новинар недељника „Време”

У. В.

----------------------------------------------

Нино Брајовић: РТС изгубио најјачег заштитника

– Смрћу Александра Тијанића, Јавни сервис изгубио је најјачег заштитника, а српско новинарство аутора признатог ван својих граница. Тијанић је новинар кога су читаоци и гледаоци широм бивше Југославије знали и поштовали, а моћници га се бојали. Штета која је његовим прераним одласком задесила српско новинарство једнака је разорном земљотресу– изјавио је јуче Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

А. К.

----------------------------------------------

Горислав Папић: Меџик Џонсон српског новинарства

– На телевизију сам дошао због Александра Тијанића. Три године играо сам у тиму са Меџиком Џонсоном српског новинарства. Није потребан таленат Владе Дивца да би се на његове асистенције постизали поени. Лејкерсима је требало десет година да се опораве од одласка Меџика. Ако се у српском новинарству за десет година појави неко ко иоле личи на Александра Тијанића није све изгубљено  каже Горислав Папић, новинар и уредник РТС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси