Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранећи РТС до последњег дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2013.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Бранећи РТС до последњег дана

Дугогодишњи новинар и генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић изненада је преминуо јуче у Београду у 64. години живота испред зграде на Новом Београду у којој је живео. Хитна помоћ покушала је реанимацију на лицу места, али без успеха.

„Судбина јавног сервиса мора бити везана за судбину Србије и брзину изласка земље из кризе. Мислим да долази лоше време за јавни сервис, да је смањење утицаја јавног сервиса нечији политички план, који не мора да долази из политичких кругова, може да дође из круга неке комерцијалне телевизије, или власника комерцијалних телевизија“, рекао је Тијанић прошле седмице на јавној расправи о Нацрту закона о јавним сервисима када се уједно и последњи пут појавио на неком јавном скупу.

Александар Тијанић налазио се на челу РТС-а девет година. У јулу следеће године требало је да се заврши његов други мандат чиме би навршио пуних десет година на том месту. „Мој карактер који воли борбу је победио моју интелигенцију“, рекао је Тијанић након што је други пут изабран за директора јавног сервиса, додајући да му је интелигенција говорила да је то био најбољи тренутак да оде са РТС-а.

Иако је изјављивао да новом директору неће бити лако, јер наредних година „та фотеља биће електрична столица“, Тијанић се ипак у последњем тренутку пријавио да седи на њој до 2014. Био је „најдаље од помисли“ да ће поново конкурисати за ово место, али је, како каже, „подлегао притисцима гледалаца и колега“ да то учини. „Грђи посао од директора јавног сервиса не знам да ли постоји у Србији“, рекао је он. На чело РТС-а дошао је још 2004. када се ова кућа водила као јавно предузеће.

Међутим, први мандат директора РТС-а као јавног сервиса започео је 2006, а за исту функцију могао је бити изабран највише два пута. У досадашњем вођењу јавног сервиса, како је описао, „95 одсто времена провео је бранећи РТС од споља, а пет одсто бавећи се програмом“. И то је чинио до последњег дана. Последњих неколико година РТС је, подсетимо, била убедљиво најгледанија телевизија у Србији.

Александар Тијанић рођен је 1949. у Ђаковици, као дете се преселио у Подујево, док је гимназију похађао у Приштини. Студирао је новинарство на Факултету политичких наука у Београду, где је стигао до треће године. Како се наводи на сајту РТС-а, као најталентованији студент позван је у недељник НИН где започиње професионалну каријеру. Радио је као главни и одговорни уредник часописа Интервју и Спортског журнала, као и један од водитеља ЈУТЕЛ-ове емисије почетком деведесетих „Умијеће живљења“.

Објављивао је политичке колумне у сплитској Слободној Далмацији, загребачком Данасу, Старту, љубљанској Младини, сарајевском Ослобођењу. Оснивач је и дневног листа Грађанин, који је излазио неколико месеци. Такође, био је директор телевизије Политика и творац БК телевизије. Био је министар за информисање у Влади Мирка Марјановића и саветник Војислава Коштунице као председника СРЈ.

Током своје дугогодишње новинарске каријере био је често на удару критика, нарочито у време док је био на челу јавног сервиса. Свашта су му замерали, али је увек у рукаву имао спремне одговоре. И аргументоване. Са њим ретко ко је смео да се упусти у полемику. У јавности се често могло чути и да је ишао низ длаку свакој власти, али су опет, с друге стране, многи представници власти желели да га смене.

Али то нису успевали, нити су имали оправдања за тако нешто. Упркос свему, сигурно је да је уживао велико поштовање. Као велики професионалац и врхунски новинар, имао је право да често у јавности изнесе критике на рачун данашњих медија и новинарства. И то је и чинио.

„Мањак интегритета и мањак писмености дају овакво српско новинарство. Српско новинарство се онда ентузијастично укључује у дресуру српског јавног мњења доприносећи атмосфери у којој је све могуће. Људи, услед радикалног губитка свести, чак и о личном интересу, већински пристају и да Србија, повремено, закључава капије изнутра. Пристају да своју децу дају другима да их троше као да им нису рођаци. Пристају да се од Србије отима као да је већ мртва“, рекао је прошле године студентима новинарства гостујући на Факултету политичких наука у Београду.

„Таленат је несавладива природна сила. Упркос уредницима, бршљану, обрнутој пирамиди и транзицији. Или ћете успети, или вас неће бити. Немојте да будете упадљива генерација, јер стојите на планини непрочитаних књига“, поручио је тада будућим новинарима Тијанић.

Када је реч о слободном времену, Тијанић је једном изјавио да је волео да слуша музику шездесетих, џез, нови вал, као и старе косовске песме, док је у кафани знао да наручи песме попут „Чудна јада од Мостара града“ и „Хармонико моја“. Волео је да чита дела Хане Арент и Селинџера. Иза себе је оставио супругу, двоје деце и двоје унука.

Саучешћа

Поводом смрти генералног директора РТС-а телеграме саучешћа упутили су највиши државни званичници, бројне личности и новинарска удружења. У телеграму премијера Ивице Дачића се наводи да ће Тијанић остати запамћен као један од најбољих српских новинара и важан и утицајан сведок српске и југословенске историје у последње четири деценије.

Председник Србије Томислав Николић изразио је сауццешће породици и колегијуму РТС . „Оштрина његовог пера, полемисање са неистомишљеницима без страха, и борба за лична уверења до последњег даха, заиста су за поштовање.“, навео је Николић у телеграму.

„Смрћу Александра Тијанића Јавни сервис изгубио најјачег заштитника, а српско новинарство аутора признатог ван својих граница. Штета која је његовим прераним одласком задесила српско новинарство једнака је разорном земљотресу“, навео је у телегнаму саучешћа Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић истакао је да је Тијанић био „великан бритког пера, сведок и хроничар једне епохе“.

Вест о смрти Александра Тијанића пренели су и медији у региону.

Ја. И нико мој

Пре свега месец и по дана саопштено је да ће се ускоро у продаји наћи књига Александра Тијанића под насловом „Ја. И нико мој“. „Рачунам да ће књигу читати моји противници. Тираж је, дакле, обезбеђен. Ту је и стотинак јавних личности са тајним склоностима о којима сам писао током три деценије. Без обзира на наслов, нисам главна личност књиге, већ мали новинар растрзан жељом да преживи и мањком храбрости да буде кукавица“, истакао је Тијанић после потписивања уговора са издавачком кућом која би требало да објави његову књигу, како је раније најављено, до краја године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси