Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо Бориса Тадића Ратку Дмитровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2013.

Аутор: Борис Тадић

Отворено писмо Бориса Тадића Ратку Дмитровићу

Господине Дмитровићу, будући да сте одлучили да браните лаж, покушаћу још једном да одбраним истину. У вести која је у Вечерњим новостима објављења под насловом „Тадић: Није време да се вратим“ објавили сте три, наводно, моје изјаве.

Једна је потпуно лажна, једна полу измишљена, а једна извучена из контекста. Од Вас нисам очекивао извињење због тога што сте чак и у наслов ставили, у управном говору, реченицу коју нисам изговорио и што сте у потпуности исконструисали вест, али наставак конструисања и одбране те лажи, нажалост јесам.

Новинарка Вечерњих новости тражила је од мене интервју који сам одбио. Међутим, она није тражила изјаву од мене, јер да јесте, и то бих одбио. И нисам, као што кажете у Вашем тексту, наставио разговор са новинаром женског рода,  већ са групом људи међу којима је била и она. И то не зато што ме је затекла у центру Београда по кишном дану већ на промоцији књиге о Његошу у сали Југословенске кинотеке.

Дакле, настављате да говорите неистину. Тај разговор је трајао мање од минута, таман онолико колико је потребно да се изговори да не желим да дам интервју Новостима, јер је превелика бука зла у Србији и у режимским медијима да бих дао изјаву Новостима. Већ пар сати након тога сте показали да сам био у праву када сам и Вечерње новости под Вашим уредништвом сврстао у режимске медије. Чак ни у том кратком разговору ниједног тренутка нисам рекао да није време да се вратим у политику, а Ваш медиј је од те лажи исконструисао целу вест.  Дакле, и то је у потпуности измишљено.

Друга изјава коју сте објавили -„ Спреман сам са свима да разговарам. Ту сам, пратим све што се дешава. Из борбе за интересе Србије нисам никада ни изашао, па ми није потребан посебан позив за повратак. Али прејака је бука зла, и у медијима и у јавности.” извучена је из саопштења коју сам медијима дао три дана раније, као одговор на говор Чедомира Јовановића са ГО ЛДП-а. Не само да је та изјава извучена из изјаве коју сам раније дао, него је прекројена и у њу су убачене реченице које никада нисам изговорио или које сам изговорио у другом контексту.

Ту моју изјаву у оригиналној непрекројеној верзији је објавио велики број медија и то је лако проверљиво. Нисам ни у тој изјави нити новинарки Вечерњих новости рекао: “Ту сам, пратим све што се дешава” а контекст у коме сам говорио о буци зла сте ми потврдили и овим Вашим текстом.

 Трећа изјава-“Присуствујем седницама страначких органа, увек сам спреман да изнесем мишљење, критику, савет. Али у Крунску ретко одлазим и не учествујем у дневном животу странке.” је у потпуности извучена из контекста. Новинарка Новости је тражила да јој интервју дам у просторијама странке у Крунској, на шта сам, осим што сам одбио да радимо интервју, рекао да у Крунску ретко одлазим. То је био одговор који се односио на место на коме бисмо радили интервју, а не на моје ангажовање у странци. Међутим у вести је и ово исконструисано да би дало снагу лажној изјави из наслова.

Господине Дмитровићу, у праву сте да нисам направио разлику између изјаве и интервјуа, али сам јасно направио разлику између истине и лажи. У томе је суштина. У Вашем данашњем одговору сем изношења Вашег личног мишљења и покушаја оправдања лажи не видим суштину. Није ми најјасније ни због чега, сем због литерарног појачавања Вашег личног става, набрајате занимања људи који раде “раном зором”.

Очигледно мислите да је неприкладно демантовати лажне вести у то доба. Даље, кажете да је деманти написан немушто, неписмено, са деловима који се међусобно туку и језички и логички. Чак и да је тако, деманти није имао претензије да Вас стилски задиви, већ да што пре спречи објављивање лажи.

Управо је Лажна вест коју сте објавили састављена од делова који се медјусобно туку и језички и логички, али изнад свега са истином и етиком Ваше професије. Уколико сте и ту ноћ били сигурни да је вест коју сте објавили истинита, због чега сте је онда ипак повукли из београдског издања Вечењих новости? И то се коси са новинарском етиком. Због чега тада нисте бранили Вашу истину уместо што то радите накнадно два дана касније? Или је то оптимално време у коме сте у стању да осмислите текст у функцији одбране лажи?

Говорите и о томе како једино што наводим из разговора са новинарком Новости је да сам одбио интервју, а да не спорим све остало што је она објавила. Господине Дмитровићу у одбрани лажи срљате у нову лаж . Подвукао сам да никада нисам разговарао са вашом новинарком о томе и да такву изјаву “нисам дао њој, нити иједном другом медију”. У овом делу Ваше “друге стране” говорите и о киши, а ја имам тешкоћу да сагледам поенту убацивања “метеоролошких фигура”. Иначе, тог тренутка на том месту уопште није падала киша.

Такође никада, нажалост, нисам играо кошарку у некој основној школи у Лозници. Ако нисте у стању да говорите истину, ни када су у питању тако потпуно неважне ствари, како ли сте онда тек спремни да манипулишете неистином када су  на дневном реду питања од највећег националног значаја.

Подсећам Вас да сте главни и одговорни уредник медија који је деценијама поред Политике најзначајнији национални лист. Суштина није у питању да ли се ја враћам или не у политику, суштина је у указивању на Вашу спремности да говорите неистину у сваког тренутку и  без икаквог разлога. То је опасно, јер Новости су национална институција. Шта би на чињеницу да се уредник једне такве институције бави уређивањем лажи рекла часна и велика пера која су изградила Вечерње Новости? 

Али, да не будем неправедан према Вама, једна ствар је ипак истина у Вашем тексту -раном зором раде поливачи улица, пекари и народна милиција. Све остало је лаж. Наслов “Друга страна” се у потпуности односи на Ваш текст, јер друга страна истине је лаж, па би било једнако адекватно да га промените у “Друга лаж”. Прву сам већ демантовао указујући на то да, уколико су медији спремни овом енергијом да бране лаж и да садржаји вести буду режимски диктирани, онда је наше друштво у великом проблему и без будућности.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси