Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комерсант: Службе безбедности желе контролу над интернетом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2013.

Аутор: Зорана Бојић Извор: Бета

Комерсант: Службе безбедности желе контролу над интернетом

Руска Федерална служба безбедности жели да максимално контролише информације у руском домену интернета, због чега је припремљен посебан документ, за који експерти тврде да је неуставан, пише данашњи московски дневник Комерсант.

Лист наводи да су специјалне службе усагласиле пројекат уредбе Министарства за комуникације и везе, у складу са којом ће од 1. Јула 2014. године сви интернет провајдери бити обавезни да на својим мрежама инсталирају опрему за снимање и чување интернет-саобраћаја најмање 12 сати.

Притом ће специјалне службе имати директан приступ свим снимцима. Под контролу ће, на пример, пасти ИП адресе, телефонски бројеви, адресе електронске поште маил.ру, yандеx.ру, рамблер.ру, гмаил.цом, yахоо.цом, идентификациони број ICQ, IMEI.

Провајдери ће бити дужни и да предају информацију о месту налажења корисника интернет-телефоније (Google Talk, Skype), пише лист.

Дневник додаје да оператори тврде да неке одредбе нацрта уредбе противурече Уставу, јер предвидјају прикупљање података и чување до одлуке суда.

Комерсант цитира писмо једног од три највећа оператора мобилне телефоније Вимпелкома, упуцхено Министарству за комуникације, у којем оператор тврди да пројекат "крши права гарантована Уставом РФ, право на неприкосновенос т личног живота, тајне преписке, телефонске разговоре".

Поред тога, додаје дневник, у Вимпелкому тврде да не постоји законска обавеза оператора да купују и експлоатиссу специјалну опрему за оперативно-истражне радње.

Пројекат, који је претходно усаглашен са Федералном службом безбедности (ФСБ), треба да продје регистрацију у Министарству правде, и како се очекује, да ступи на снагу до краја године.

Дневник цитира једног од власника адвокатског бироа Бартолиус, Јулија Таја који наводи да документ крши не само Устав, већ и поједине законе, и да службе вецх имају довољно правних и техничких могућности приступа лиццним подацима.

"Безгранично ширење тих могућности и одуство надзора довешће до кршења права како обичних градјана, тако и специјалних субјеката", тврди он.

Лист преноси и оцену Вимпелкома из писма да није јасно ко ће финансирати куповину скупе опреме за снимање и инсталирање везе са ФСБ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси