Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о електронским медијима нејасан и неуставан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2013.

Извор: Бета

Закон о електронским медијима нејасан и неуставан

Нацрт Закона о електронским медијима је нејасан, противреццан, а поједине његове одредбе нису у складу са Уставом и европском регулативом, оценили су на учесници данашње јавне расправе о том закону која је одржана у Београду. Образлажући нацрт Закона начелница у сектору за медије у Министарству културе и информисања Снежана Печенчић рекла је да се њим предвиђа трансформацију Републичке радиодифузне агенције у Регулаторно тело за електронске медије.

Она је истакла да се законом регулаторима омогућава независтан рад, који ће бити јаван, односно да цхе бити дужни да подносе годишње извештаје Скупштини Србије.

Указала је да цхе у Савету регулаторног тела седети стручни људи, чија ће два члана бирати посланици у Скупштини Србије, једног кандидата ће делегирати посланици покрајинског парламента, а остале чланове ће моћи да предложе медијска удружења, удружења уметника, цкрва, универзитета.

Најважнија промена је да нацрт не предвидја постојање медија у државном власништву, осим када је реч о јавним медијским сервисима, као и да власници неће моћи да буду политичке партије, као ни правна лица за која није могуцхе утврдити власничку структуру оснивачког капитала.

Дозволу за емитовање програма цхе Регуглаторно тело издавати на осам година, али ће имати право да је одузме уколико то тело утврди нерегуларности.

Посебно пажња је посвећена засстити медијског плурализма, па се тако јасно дефинишу мере против концентрације медијског утицаја.

"Регулатор цхе по пријави или тужби утврдити постојање нарушавања медијског плурализма и упозориће ће имаоце дозвола који ће морати у наредних шест месеци да оклоне направилности, у супротном одузеће им се дозвола", казао је Дејан Стојановић из Министарства кулутре и
информисања.

Управо ова одредба, најчешће је помињана на јавној расправи, пошто су се учесници запитали да ли то значи да ће регулатрно тело имати у свом саставу и инспекторе.

Помоћник војводјанског секретара за информисање Калман Кунтић рекао је да су поједине одредбе закона противуставне, односно да се укида грантовано право покрајини да може сама да формира своју медијску политику и стратегије.

"Ми то не можемо поверити Регулаторном телу", указао је он.

Марија Лековић представник телевизије Студио Б, рекла је да су се на "закону изредјали многи људи који нису водили рачуна шта је онај пре њега радио", те да нема јасан циљ, "осим да се угасе медији у локалним срединама".

Она је указала да закон предвидја да реугалторне тело има своје приручне канцеларије, и да цхе то прузроковати непотребне трошкове.

Нагласила је да није јасно дефинисано сста је то уредјивачка политика, као и да је нејасно шта је то електронска публикација.

Поједини учесници јавне рапсраве су истакли да се мора прецизније дефинисати и прелазак са аналогног на дигитално емитовање, кабловски оператери су указали да укидање вертикалног власништва у медијима није у складу са европским законима, као и да је "технички немогуће да оператер прими све канале".

Државна секретарка у Министарству културе и информисања Гордана Предић рекла је новинарима да ће то министарство након јавних расправа анлизирати све приговре и да ће већина њих бити усвојена.

Јавне расправе на Нацрту овог закона трајаће до краја месеца, после чега ће након усвојених примедби бити послате Влади Србије и у Брисел.

Европска Комисија је у свом последњем извештају изразила забринутости када су у питању медији и слобода израззавања и апеловала да се сет медијских закона донесе што пре.

Према Акционом плану за примену медијске стратегије, Закон о електронским медијима требао је да буде усвојен још у марту ове године.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

23.10.

2013.

Anonimus :) [нерегистровани] у 14:19

Navalili divlji

Cilj je jasan. Medijski tajkuni bi da se dokopaju još para. Kada pogase medije u vlasništvu građana više neće biti izbora. Moraćemo da gledamo njihove estradne televizije i čitamo njihova tabloidna izdanja koja pretenciozno nazivaju novinama, misle oni.
Udarili su u zurle i talambase, uzvikuju i nešto nerazumljivo, vljda je na turskom. Da zaplaše protivnike, a sebi podignu gledanost.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси