Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о јавном информисању у новембру у Влади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2013.

Извор: Бета, РТВ

Закон о јавном информисању у новембру у Влади

Помоћник министра културе задужен за медије Саша Мирковић изјавио је да очекује да Влада Србије у новембру разматра нацрт закона о јавном информисању.

У интервјуу агенцији Бета, Мирковић је навео да су, поред тог закона, у овом тренутку за Министарство културе и информисања Србије приоритет јавне расправе о законима о електронским медијима и о јавним сервисима, планиране да трају до краја месеца.

Мирковић је рекао и да после расправе треба сачекати мишљење министарстава и Европске уније да би се предлози нашли на седници Владе.

Мирковић је додао да је врло тешко давати рокове за израду закона о електронским медијима и о јавном информисању, јер то не зависи само од Министарства културе и информисања већ и од других учесника у том процесу.

"Ако говоримо о роковима, било би реално да у току новембра добијемо коментаре из Брисела и да након тога поново радимо на тим текстовима, тако да се надам да би током децембра у најбољем случају могли бити близу уобличавања текстова који би могли да иду на седницу Владе", рекао је он.

Говорећи о циљевима Министарства културе и информисања, Мирковић је рекао да је доношење медијских закона "приоритет приоритета" и да је жеља министарства да створи једнаке услове за рад свим медијима у земљи.

"Наша кључна идеја је да створимо такав законодавни оквир који би медијима омогућио лакше пословање у време економске кризе која их је довела у тешку ситуацију. Желимо да створимо истоветне услове и да спречимо ситуацију да неки медији буду привилеговани у односу на друге. Сви треба да имају истоветне и фер услове за пословање, а да способност, тржиште и професионализам буду кључни за опстанак и просперитет", рекао је Мирковић.

Мирковић је оценио да би закон о јавном информисању као кровни закон требало да регулише питање изласка државе из власништва у медијима и да уведе пројектно финансирање.

"Закон о јавном информисању би требало да регулише кључне поставке у вези са медијским законодавством у Србији, а тичу се изласка државе из медија и пројектног финансирања. О њему је прошла јавна расправа пре шест месеци, ресорна министарства су дала коментаре и стигли су коментари из Брисела. Ја још нисам почео да се бавим тим коментарима јер нам је сада приоритет јавна расправа о друга два закона", рекао је Мирковић.

Како је навео, чим се, 31. октобра, заврше јавне расправе о законима о електронским медијима и о јавном информисању Министарство ће се усредсредити на закон о јавном информисању који би Влада Србије могла да разматра у новембру.

Друга два медијска закона о којима траје јавна расправа - закон о електронским медијима и закон о јавним сервисима - тек треба да буду послати ресорним министарствима и Бриселу на коментарисање, рекао је Мирковић.

"У кашњењу смо и морамо брзо да радимо. У догледно време морамо да пошаљемо нацрте тих закона прво министарствима, а затим у Брисел који треба да дају своје коментаре како би уобличили текст и послали га Влади Србије", рекао је он.

Као кључно за доношење медијских закона у најбољем могућем облику Мирковић је истакао политичку вољу.

Помоћник министра је рекао и да је Европска унија у најновијем извештају за Србију указала да се делови Медијске стратегије о доношењу закона споро спроводе.

Како је навео, Србија сада треба да то промени како се те замерке не би нашле и у наредном извештају.

"И сами смо сведоци да је у извештају Европске комисије пре неколико дана апострофирано да се делови Медијске стратегије који се тичу доношења закона споро спроводе. Чињеница је да смо тога свесни. Остаје нада да ћемо овом убрзаном акцијом у догледно време имати нове законе и да ће наредни извештај бити бољи", рекао је Мирковић.

"У том смислу нема времена за чекање. Жеља нам је да надокнадимо изгубљено време и да што пре донесемо законе који су приоритет приоритета које Министарство културе и информисања има и на чему је и Брисел указао у извештају о напретку Србије", рекао је он.

Помоћник министра за медије најавио је да ће Министарство културе и информисања заједно са Саветом Европе у Београду 7. и 8. новембра организовати међународну конференцију на тему "Слобода изражавања и демократија у дигиталном добу - могућности, права и одговорности".

На конференцији ће, како је рекао Мирковић, учествовати велики број министара из света и она ће допринети да се добију нове сугестије за стварање што бољег медијског оквира у Србији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси