Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић је против медијске реформе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2013.

Извор: Б92

Тијанић је против медијске реформе

Б92 одбацује наводе које је на рачун наше куће изнео генерални директор РТС-а Александар Тијанић у покушају да одговори на писмо министра културе Ивана Тасовца.

Б92 протестује поводом начина на који генерални директор РТС-а, Александар Тијанић, заклањајући се иза свог Колегијума, злоупотреблјава позицију на којој се налази за још један покушај да осујети медијске реформе у Србији. Нјегове тврдње о томе да је нови помоћник министра културе и информисања у наводном сукобу интереса, једноставно не стоје.

Нити је Б92 грчка компанија, нити је помоћник министра културе и информисања значајан акционар било које грчке компаније. Једино што у Тијанићевим наводима јесте тачно је чињеница да је члан одбора директора Б92 господин Стефанос Пападопулос, сувласник грчке ТВ Македоније из Солуна. ТВ Македонија, међутим, није део Антена медија групе.

О томе колико је прича о наводном сукобу интереса заправо замена теза, сведочи чињеница да Александру Тијанићу није сметало што је претходни помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић био кадар РТС-а. Ни Саша Мирковић му не смета зато што је дошао са Б92. Смета му због онога по чему се разликује од Драгана Коларевића. Смета му због тога што се залаже за измене медијског законодавства у Србији на начин који подразумева јачање одговорности, а посебно одговорности у трошењу новца грађана Србије, без обзира да ли је прикупљен као претплата или је реч о директним давањима из буџета.

РТС је телевизија свих грађана Србије, јер је за разлику од приватних телевизија плаћају сви грађани Србије. Она се финансира о њиховом трошку и када плате претплату, али и када је не плате. Зато и нема медијске теме и питања битнијег за Србију у овом тренутку од тога како се троше паре њених грађана. И Александар Тијанић ће, на крају, на то питање морати да одговори.

Подсетимо, да се Александар Тијанић неколико дана преко медија односно сајта РТС-а дописује са министром културе и информисања Иваном Тасовцем.

У петак увече Тијанић је у одговору на Тасовчево претходно интерно писмо Колегијуму РТС-а изнео низ критика на рачун помоћника министра Саше Мирковича и Б92.

Нашу учтиву тврдњу да је ваш новоименовани министарски помоћник ( Саша Мирковић Мици), као значајан акционар грчке компаније Б92, у могућем сукобу интереса, ви називате “интригом”. Добро. Нека просуде грађани. После трансфера новинара, Сулејмана и тениских преноса, две братске телевизије - Прва и Б92, ове недеље размењују генералне директоре. Интрига? Проверите. Најутицајнији човек у борду Б92 (Стефанос Пападопулос) је директор фирме Астонко која је већински власник Б92 са 84,99 процената удела.

Истовремено, поменути бизнисмен је и сувласник грчке ТВ Македоније, дела Антена медиа гроп, грчког бизнисмена Миноса Кирјакуа, власника ТВ Прва. Коме, изузимајући вас, ови подаци звуче као интрига? Зашто ослепљујете српско јавно мњење? Зашто пристајете да будете жирант онима који су пре две три године продали или предали Б92? Кога штитите? Купце, продавце или посреднике? Верујем да ће наша даља полемика довести до имена повезаних лица, како се то у модерном жаргону данас каже. Дакле, ваш нови помоћник, рекло би се, долази из грчке компаније коју чине две српске телевизије са националном фреквенцијом. То закон Србије строго забрањује. А закон је виши од вас и мене, ако разумете ту малу игру речи.

Уљудним речима, али претећим тоном, тражите од мене да “прекинем са лицитирањем годишњег буџета Јавног сервиса у медијима”. Занимљиво. Министар културе, писмом , са меморандом свог министарства, прописује генералном директору Јавног сервиса о којим темама сме да говори у јавности? Да се нисте заиграли, министре? У већини слободних земаља, забрана јавног изношења годишњег трошковника јавних сервиса- ви то називате лицитирањем- или забрана јавног наступања, или списак забрањених тема, изазвала би оставку мегаломанског министра. Да не буде двосмислености, категорички одбијам ваш недостојни, ултимативни цензорски захтев. Говорићу гласно и јасно о свим темама битним за српско јавно мњење и опстанак РТС-а. Тим поводом, министре, предузмите шта вам је драго?

Колико ви не разумете однос јавних сервиса и извршне власти показује ваш следећи захтев. Сулејманским ферманом наређујете ми да вам, “у најкраћем року”, доставим “прецизан финансијски план за следећу годину”, јер ће РТС бити на “буџетском финансирању”. Е, то не бива, ефендијо. Наиме, нови закон још је у фази јавне дебате. По важечим законима, ваше министарство нема апсолутно никакве ингеренције над јавним сервисима. На основу којег члана било којег постојећег закона ви унапред тражите план РТС –а.

Хоће ли ваш нови помоћник, као акционар Б92, да прецртава план РТС-а уз опаске “шта ће нам домаћа серија поред живог Сулејмана, шта ће нам Слагалица поред Булевара, шта ће нам Око поред уздигнутог Кажипрста, шта ће Квадратура круга поред Сестара Кардашијан, шта ће Жика шареница поред Великог брата, шта ће нам симфонијски оркестар поред филхармоније, ”. Ви ћете нас разумети, министре. Све док се не изгласа нови закон, не можемо ниједним гестом да признамо ваше право на контролу ове значајне и медијски најугледније српске институције. Осим ако сте пореска или криминалистичка или финансијска полиција.

Уколико вас, као министра, интересују други подаци о РТС, о чијем тешком положају нисте проговорили ни реч, молим вас да се званичним актом – лишеним приватног тона и интрига – обратите Управном одбору, као јединој институцији, поред РРА, овлашћеној да усваја планове., одобрава и даје сагласност на програм и организацију РТС-а.

Повод за овакав одговор генералног дирекотра РТС-а било је интерно писмо министра културе и информисања Ивана Тасовца у којем је од Тијанића затражио да не лицитира у медијима буџетом за РТС.

Министар Тасовац је то писмо упутио у среду као одговор на отворено писмо РТС-а поводом избора новог помоћника за медије Саше Мирковића.

"Иако бих веома радо одговорио на интригу из Вашег отвореног писма да ли је нови помоћник у Министарству културе и информисања господин Саша Мирковић киднаповао Сулејмана Величанственог са једне телевизије и изручио га другој, мораћу овог одговора да ускратим и Вас и онај део јавности који се напаја интригама. На такво поступање обавезује ме дигнитет институције на чијем челу се налазим, као што верујем да би на слично поступање Колегијума и генералног директора РТС морала да наводи институција коју представља", наводи у одговору РТС-у министар Тасовац. Цео одговор министра Ивана Тасовца можете прочитати овде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси