Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Новости“, „Политика“ и РТС под истрагом!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2009.

Извор: Прес

„Новости“, „Политика“ и РТС под истрагом!


Тужилаштво за ратне злочине покренуло истрагу против новинара за које се сумња да су хушкали на рат и злочине

БЕОГРАД - Бивши и садашњи новинари и уредници дневних листова „Вечерње новости“ и „Политика“, као и РТС-а налазе се под истрагом Тужилаштва за ратне злочине, сазнаје Прес!

Портпарол Тужилаштва Бруно Векарић потврдио је јуче за Прес да се истражује да ли су неки новинари својим радом подстрекавали на злочине. Он, међутим, није хтео да каже о којим се медијима и текстовима конкретно ради.

Векарић објашњава да је Тужилаштво ангажовало „екипу новинара“ која анализира спорне текстове и емисије.

- По нашој процени, има ствари из медија из тог времена које су иницирале неке злочине, али у циљу истраге још не можемо да говоримо о којим текстовима и медијима се конкретно ради - рекао је Векарић, и додао да се тај процес „не односи само на домаће, већ и на медије у Босни и Хрватској“.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић каже за Прес да је „неспорно да је деведесетих година у свим бившим републикама Југославије било новинара и медија који су хушкали на рат“.

- Ако тужилаштво мисли да некога може да стрпа у затвор за та дела, не разумем зашто је овако дуго чекало. Веома сам радознала, ипак, да чујем ко су ти новинари који за потребе тужилаштва анализирају сумњиве текстове и емисије. Пратила сам рад међународних судова и знам да је праг за доказивање медијског злочина врло висок. У Руанди је, на пример, осуђен уредник радио-станице Мил Колин, на чијим су таласима емитовани конкретни позиви на убиства - наводи Смајловићка.

Она је додала да се „не може оспоравати чињеница да је у Србији било новинара чија су етика и професионална савест потпуно заказале почетком деведесетих.

- Бићу, ипак, против нове медијске хајке на оне који су ћутали, тим пре што у српској власти данас седе политичари који су подстицали и награђивали неморал - упозорава председница УНС-а.

На другој страни, потпредседница НУНС-а Јелка Јовановић каже да то удружење „поздравља иницијативу тужилаштва“.

- НУНС је и настао као одговор на то што су тадашњи УНС, медији и неки новинари кршили правила извештавања и од новинарства створили пропагандну ратну машинерију - рекла је Јовановић. Бивши ратни извештач и уредник РТС-а Миодраг Попов каже да је „поносан на све што је радио“.

- Једва чекам да се отвори та прича. Мој једини мотив била је истина о тим ратовима и на томе сам базирао сав свој рад - рекао је Попов. Он је додао да „нема ништа против истраге“.

Бивши директор „Политике“ Драган Хаџи Антић каже да „неће уопште да се бави најавама тужилаштва“. Бивша новинарка РТС-а Милијана Балетић за Пресс каже да она нема ништа против истраге.

- Нема списка на ком нисам била од деведесетих на овамо, па ме не би изненадило да се нађем и на том новом списку - каже Балетићка.

О. Миливојчевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси