Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски мрак у Зајечару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2013.

Извор: Фонет

Медијски мрак у Зајечару

У Зајечару влада потпуни медијски мрак, а извештавање из локалне градске Скупштине личи на извештавање из Хашког трибунала, изјавио је данас власник продукције ЗА Медиа Душан Војводић.

У Зајечару влада потпуни медијски мрак, а извештавање из локалне градске Скупштине личи на извештавање из Хашког трибунала, изјавио је данас власник продукције ЗА Медиа Душан Војводић.

"Постоје некакве 'секјурити камере' које снимају рад градске Скупштине, новинари су измештени у сасвим друге просторије, често нема ни тона, ни слике а материјал добију кад га добију... Рад градске Скупштине би требало да буде јаван, нема тамо тајних сведока као у Хагу, али очигледно има неких тајни", рекао је Војводић.

На прес конференцији је приказано истраживање продукције ЗА Медиа које говори о сукобу интереса градоначелника Велимира Огњеновића и председника Скупштине Зајечара Саше Мирковића, који су, према истраживању, истовремено и функционери у зајечарској БЕСТ Телевизији.

У филму се приказују уговори које су, у име БЕСТ ТВ, потписивали Огњеновић и Мирковић, а који су Зајечар, како тврди истраживање ЗА Медиа, оштетили град за вишемилионске динарске суме.

Војводић је поручио да ће истраживање ЗА Медиа "стимулисати државне органе" да раде свој посао јер смо, како је рекао, сви свесни колика је корупција у друштву у Србији.

Он је нагласио да не постоји лични сукоб између њега и функционера градске власти.

"Ми смо жртва напада локалних моћника и не би било у складу са нашом професијом да са те позиције извештавамо сами о себи. Када бисмо ову причу понудили уредницима телевизија са којима сарађујемо поставило би се питање да ли иза тога стоји нека лична срџба и зато смо и јавно представили наше истраживање", рекао је Војводић.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

24.09.

2013.

Нове књажевачке новине [нерегистровани] у 17:18

Медијски "линч" у Књажевцу

"Нове књажевачке новине", писаном речју и фотографијом, прате дешавања у општини од интереса за све грађане. Лист излази два пута месечно, а новине можете читати и путем интернета, на адреси: http://www.mc.kcbor.net/knjazevacke-novine/

"Књажевачке", не добијају ни динар из општинског буџета предвиђеног за информисање грађана. Та регулатива још увек није упристојена, тако да се паре дају оном гласилу које је "ближе срцу" председнику општине. Објективност је преко потребна, али када постоји шиканирање медија и новинара од стране властодржаца, онда је излишно пратити било које активности власти - локални медиј је, по дефиницији свог постојања, опозиција власти! Тако би требало да буде...

Удружење новинара Србије упозорава да је овакав поступак у супротности са слободом информисања, као и да задатак медија јесте да оправдано критикују носиоце јавних функција, а не да их неоправдано хвале. Неприхватљиво је условљавање финансирања медија позитивним писањем о носиоцима јавних функција.

УНС подсећа да је нацртом новог Закона о јавном информисању предвиђено да новац из буџета за финансирање јавног интереса у области информисања додељују независне комисије у којима би локални функционери имали мањину, управо да би се избегли овакви притисци.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси