Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пријем ТВ сигнала у Војводини разликује се од општине до општине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2013.

Извор: Дневник

Пријем ТВ сигнала у Војводини разликује се од општине до општине

Доступност радио и ТВ станица у Војводини разликује се од места до места.

 

Поједине општине имају ту срећу да могу да прте преко сто домаћих и страних програма, док друге, уколико нису прикључене на кабловску мрежу не могу да прате чак ни РТС.

То је случај у Шиду, где се углавном једино могу пратити ТВ станице из суседне Хрватске. Бечјци немају тих проблема, јер њихов кабловски дистрибутер емитује 130, а ускоро ће прошити понуду на 150 канала.

Највећи банатски град нема проблема када је реч о доступности домаћих радио и ТВ станица са националном фреквенцијом. Пуно домаћинстава користи услуге „Српских кабловских мрежа” (СББ), тако да осим Јавног сервиса Србије, телевизија „Б92”, „Пинк” „Прва” и „Хепи”, Зрењанинци могу да прате и многе друге локалне, регионалне и иностране телевизијске канале, који су у понуди овог дистрибутера. Цену услуга плаћају по ценовнику СББ-а који важи и за друге градове у Србији.

За разлику од канала обухваћених пакетима кабловског дистрибутера, поједини мештани Зрењанина, а посебно околних села, имају проблема са сигналима локалних, односно регионалних зрењанинских телевизијских кућа. С обзиром на то да сигнал добијају преко кућних антена, програми телевизија КТВ и „Сантос” понегде су слабије видљиви. Слична ситуација је и са регионалном радио станицом „Зрењанин”.

Географски положај Бечеја у средишту Војводине омогућава добар пријем радио и телевизијског програма с државним фреквенцијама. Када је на територију највеће потиске општине стигао лидер кабловског тржишта у Војводини, компанија „Сат – Тракт“, понуда је обогаћена у Бачком Градишту, Бачком Петровом Селу и Бечеју.

- Имамо најмању цену преплате, програмску понуду смо прилагодили структури становништва, аналогном телевизијом покривамо неограничен број тв апарата у домаћинству, дигитална понуда нам је у рангу са најбољим провајдерима у земљама ЕУ, интернет, чак, испред неких земаља из ЕУ. Тренутно у дигиталној телевизији нудимо преко 130 ТВ канала, а до краја године ће тај број бити преко 150. Све су то разлози због којих су се житељи у бечејској општини определили за нас, а ми смо задовољни њиховом одговорношћу према обавезама које имају везано за наплату наших услуга. Планирамо у најскорије време да за дупло повећамо брзине интернета и са тим брзинама ћемо бити конкурентни и европским провајдерима, а у плану нам је да корисницима понудимо и фиксну телефонију - рекао је генерални менаџер „Сат – Тракта” Илија Стјепановић.

У склопу кабловског дистрибутивног система „Сат – Тракт” је и локална кабловска медијска кућа „Тиса Инфо Канал”, која емитује самостални информативно-комерцијални програм на српском и мађарском језику у око 10.000 домаћинстава.

Радио Бечеј је почео да емитује програм 1991. године као прва независна радио станица у Војводини, коју су основали грађани, друштвена предузећа и самостални привредници. Удруживањем с партнером „ПИР” из Мађарске 2007. године пуноправни наследник Радио Бечеја постао је комерцијални Радио Активе, који обухвата информативне, образовне, научне и забавне садржаје. Циљна група су им слушаоци између 19 и 39 година, а у структури музичког програма страна музика попуњава 70 одсто, 20 процената је домаћа, а преосталих 10 мађарска музика.

У Шиду, сви они који нису прикључени на кабловску телевизију, већ имају кућне антене, не могу да прате ни један други канал осим хрватских ХРТ1, ХРТ2 и РТЛ, као и мање познате канале из суседне Хрватске. По подацима, од 17.000 становника, на кабловску телевизију прикључено је њих 4.000 и само они могу да прате канале РТС-а.

Иначе, кабловска телевизија може да се прати само у Шиду, а не и у другим местима ове општине, јер је изградња тв прикључака веома скупа, а како смо сазнали у У Радио Шиду они неће улагати у проширење кабловске телевизије на преосталих 18 места.

Што се тиче месечне обавезе за кабловску телевизију, већина становника се слаже да је 936 динара прихватљива цена, али им није по вољи што треба да плате и 500 динара за Јавни сервис, јер сматрају да на тај начин у ствари дупло плаћају гледање телевизије. Нарочито се то односи на оне који немају кабловску телевизију и ове програме ни не могу да прате, те они апелују на надлежне да појачају сигнал како не би били оријентисани само на хрватске програме.

Кабловски оператер „Сат Систем” поствио је мрежу у читавом граду и два насељена места. Због око 70 програма чији се добар део не може пратити класичним антенама, већина Белоцрквана користи његове услуге. Најгледанији су спортски програми, серије и филмски канали. ТВ се гледа готово читавог дана, а домаћице су показале велико интересовање за канал „24 часа кухиња” који од недавно могу да прате.

Информативне програме прате старији грађани, млади су за ову тему незаинтересовани. На телевизијама са националним покривањем најчешће су гледане серије и риалити програми. Од војвођанских телевизија прати се први програм РТВ, и то само они који користе услуге кабловксог оператера и регионални ТВ „Банат” из Вршца. Други програм РТВ није м огуће пратити, јер нема сигнал, а ни кабловкси оператер не емитује свој програм. Неке идеје постоје, а када ће се и какао реализовати за сада није извесно.

Радио се слуша на сваком месту, код куће, у аутомобилу, кафићима, продавницама и ако је могуће на послу. Ретко се слушју јевни сервиси. Комерцијалне радио станице су слушаније. У Белој Цркви постоји и локлани радио ЈИП „БЦ Инфо” који емитује програм већ 15 година, али никада у својој историји није био мање слушан. Нестручним вођењем последњих пет године, остао је без садржаја из области спорта, образовања, културе и забаве, а информативни програм је сведен на активности представника локалне власти, а и то не увек. Зато се слушаоци окрећу другим емитерима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси