Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕПС прелио наше паре на рачун РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2013.

Аутор: Сузана Лакић Извор: Блиц

ЕПС прелио наше паре на рачун РТС

Потрошачи који су преплатили дуг за струју поново имају проблем, јер на августовском рачуну не стоји и висина преплате. Практично, грађани који су дуговали за струју хиљаду динара, а уплатили 1.200, преплату су, уместо ЕПС дали РТС. У ЕПС кажу да проблем постоји само у Београду, а у ЕДБ-у да новац неће бити враћен онима који нису плаћали претплату за телевизију.

 

Вишак новца који су грађани уплатили за струју тако им неће смањити рачун за киловате, већ дуг за РТС претплату, коју плаћа око 30 одсто корисника.

Практично, штету неће трпети они који су редовно плаћали телевизију, али хоће сви који су избегавали обавезе према РТС-у.

У Електродистрибуцији Београд кажу да није у питању системска грешка и да увек постоје појединачни случајеви чији рачуни нису у реду. Појашњавају да њихове службе могу да уоче грешку и да је исправе, али да то чине и на захтев потрошача.

На питање, међутим, како ће вратити новац грађанима који нису плаћали претплату за РТС, а који су претходни месец уплатили више за струју, одговарају - никако.

Систем је направљен тако да све уплате веће од дуга за струју аутоматски иду РТС-у - кажу у ЕДБ-у за „Блиц“.

У петак смо тражили изјашњење од ЕДБ-а због тога што претплата није исказана како треба, али нисмо добили одговор - одговарају из ЕПСа за „Блиц“ и додају да су се припремили за пуне шалтере, и да су већ поставили додатни простор за рекламације.

Дејан Васић, први човек „ЕПС снабдевања“, не спори да је приликом пребацивања преплате новац прешао на дуг према телевизији.

Та средства су сада уплаћена РТС, а ми ћемо бити у мањку. Имамо примедаба и од челника РТС јер и они мисле да је било нерегуларности - објашњава Васић.

Јуче се огласио и заштитник грађана Саша Јанковић упозоравајући да дешавања у вези с рачунима представљају кршење права грађана. Према његовим речима, ти рачуни не садрже елементарни податак - обавештење о висини преплаћеног износа, нити напомену да су за наведене износе аутоматски умањена нова дуговања потрошача.

То је корак уназад у квалитету рада администрације. Пропуштена је прилика да се реорганизацијом инфраструктурног јавног предузећа и почетком рада „ЕПС снабдевања“ отклоне до сада уочени недостаци у раду - рекао је Јанковић.

„На нивоу статистичке грешке“

Верујем да је износ који је ЕПС пребацио РТС од преплаћених рачуна за струју више на нивоу статистичке грешке него озбиљније материјалне користи за Јавни сервис. Нема баш толико грађана који су преплатили рачун за струју да би то утицало на стање наших финансија, каже за „Блиц“ Александар Тијанић, директор РТС.

Тијанић подсећа и да је уговор који Јавни сервис има са ЕПС-ом такав да се, приликом уплата, прво намири дуговање за струју, па тек након тога, ако остане новца, он иде за РТС претплату.

Уговор је једноставно такав да грађанин, и да хоће, не може да плати мање рачун за струју и измири своју обавезу према РТС-у.То је и један од разлога изразито мале наплате ТВ претплате и настајања дуга од неколико милиона евра, а које ЕПС има према нама. Овога пута појавила се у том њиховом реорганизовању та ставка преплата рачуна за струју и вероватно је неки чиновник, по аутоматизму, применио супротни механизам и пребацио нам новац - закључује Тијанић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси