Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији као вода и ваздух
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2013.

Извор: Бета, Преглед

Медији као вода и ваздух

Почела конференција ОЕБС-а о седмој сили у Југоисточној Европи.

Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушоти изјавио је јуче отварајући регионални медијски скуп у Тирани да је нова албанска влада решена да гради отворене и конструктивне односе са свим суседима и земљама у региону и да очекује од медија да то томе допринесу.

Бушати је учеснике треће конференције ОЕБС-а о медијима у Југоисточној Европи (СЕЕМЦ) позвао да својим препорукама и предлозима помогну новој албанској влади да унапреди слободу медија и слободу изражавања у складу са стандардима ОЕБС-а.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић оценила је на почетку скупа да слобода медија не подразумева само усвајање одговарајућих закона већ и њихову примену и транспарентност у процесу њиховог доношења.

Мијатовић је оценила да су слобода медија и изражавања погоршане широм региона, укључујући и земље Западног Балкана, наводећи да се новинарима и данас прети, хапсе их, батинају и затварају, док убиства новинара годинама остају нерасветљена.

Представница ОЕБС-а нагласила је да су медији опште добро као вода и ваздух и да се проблеми и изазови с којиам се суочавају медији у региону морају решавати, а не негирати.
Она је изразила наду да ће расправе током дводневног скупа у Тирани помоћи да се нађу одговори на неке клучне изазове и дилеме.

Учесници треће конференције ОЕБС-а о медијима у Југоисточној Европи у више одвојених сесија расправљају о статусу и финансирању јавних сервиса, регулаторним телима, дигитализацији, важности медијског законодавства за обезбеђивање независности медија, позитивног окружења и медијског плурализма, изазовима онлајн новинарства, истраживачком новинарству, транспарентности власништва.

На скупу учествује више од 180 представника медија, цивилног друштва, државних институција и универзитета из свих земаља региона, као и велики број међународних експерата.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси