Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредници Њујорк тајмса одвратили Обаму од напада?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2013.

Извор: Танјуг, Мондо

Уредници Њујорк тајмса одвратили Обаму од напада?

Амерички председник Барак Обама ноћ пред одлуку о захтеву Конгресу разговарао са уредништвом "Њујорк тајмса", које се у својим колумнама противило интервенцији у Сирији.

Како пише портал "Хафингтон пост", Обама је 29. августа позвао у Белу кућу уредника уводника у "Тајмсу" Ендија Розентала и још неколико чланова колегијума тог листа на поверљив разговор, о коме није издато званично саопштење.

У том тренутку је Обамина администрација још снажно заговарала војну интервенцију у Сирији, док је њујоршки дневник у неколико уводничких колумни у данима који су претходили састанку било скептично према таквој акцији.

Чак и када је, 30. августа, државни секретар Џон Кери рекао да је употребљено хемијско оружје, што је значило да би напад могао врло брзо да уследи, уредништво "Тајмса" није било убеђено да је војна акција прави пут.

"Чак и под најбољим околностима, војна акција може да крене лоше на разне начине, а без јаке домаће и међународне подршке, било би још теже да успе", оценио је тог дана "Тајмс".

Исте вечери, Обама је својим сарадницима рекао да ће тражити дозволу за напад од Конгреса, а наредног дана је то саопштио и нацији у телевизијском обраћању.

Уредник "Њујорк тајмса" Енди Розентал није одговорио на молбу "Хафингтон поста" да прокоментарише састанак са Обамом, док је лист званично саопштио да је састанак био незваничан и да због тога не желе са детаљима да излазе у јавност.

"Пост" подсећа да се током своје председнички каријере Обама често среће са водећим људима медија, из "Вашингтон поста", МСНБЦ-а, као и са њиховог портала и других медија.

"Међутим, Обама је изгледа посебно заинтересован за ставове које у својим уредничким колумнама износи "Њујорк тајмс". У априлу је један његов бивши саветник изјавио да су то једине новине које председник чита", наводи "Хафингтон пост".

Портал цитира књигу "Порука" уредника МСНБЦ-а Ричарда Вулфа, који каже да је Обама после сваког негативног коментара у "Тајмсу" сазивао свој медијски тим да расправе о тексту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси