Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обележено два века од Новина сербских
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2013.

Извор: Бета, РТВ

Обележено два века од Новина сербских

У Народном позоришту у Београду јуче је обележено два века од објављивања првог броја Новина сербских.

 

Министар правде Никола Селаковић рекао је да данас тежимо истим стварима за које се пре два века борио покретач "Новина сербских" Димитрије Давидовић - за уређену, праведну и напредну Србију.

"Боримо се за Србију коју ће њени грађани да чувају и помажу, јер знају да без ње добра не би било, за Србију коју ће суседи да поштују, а партнери да уважавању... За Србију која ће чувајући своје светосавље и ћирилицу у Европу уносити не проблеме већ вредности", рекао је Селаковић.

Министар је рекао да се сећајући предака, треба борити за очување духовног идентитета и државе, тражећи место у европској породици нација.

Вршилац дужности директора Службеног гласника Радош Љушић је рекао да је програм Новина сербских остао непромењен до данашњих дана, само је развојем технологија, његов наследник Службени гласник добио могућност да државне одлуке објављује у електронској форми.

Љушић је истакао да Новине српске и Сретењски устав, сврставају Давидовића у једног од најзначајнијих српских државника.

"Када је умро, новине које је основао и у њих уложио толико труда нису ни поменуле његову смрт, нимало необично за нас Србе", рекао је Љушић.

Службене новине појављују се у Кнежевини Србији од 1834. године, а воде порекло од претходно издаваних Новина сербских из 1813. године.

Службене новине представљају неисцрпан и незамењив извор за правну, политичку и културну историју Србије и збирку важећих, правних аката у Србији.

Новине су делиле судбину српског народа, куда год се селила влада, селиле су се и новине. Оне су издаване и на другим континентима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси