Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уставни суд одговорио на поднети захтев Верана Матића у вези са иницијативом Савета РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Уставни суд одговорио на поднети захтев Верана Матића у вези са иницијативом Савета РЕМ

Уставни суд је одговорио на поднети захтев Верана Матића, наводећи да је поводом иницијативе за покретање поступка за оцену уставности Закона о електронским медијима „формиран предмет и да је поступак у наведеном предмету у току", наводи се у саопштењу Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ).

Матићев захтев за приступ информацији од јавног значаја у вези са иницијативом Савета РЕМ уследио је након протека законског рока и изјаве министра информисања и телекомуникација Дејана Ристића да јавни позив скупштинског Одбора за културу и инфомисање за избор нових чланова Савета РЕМ неће бити расписан све док се не оконча започета процедура пред Уставним судом, саопштено је.

 „Игнорисање кључних одредби Закона о електронским медијима услед поднете иницијативе Савета РЕМ пред Уставним судом представља отворено изругивање владајуће елите правном поретку и владавини права. Одговорност за непоштовање ове законске одредбе у највећој мери сносе председница парламента и председница скупштинског одбора надлежног за информисање, који на основу Закона о електронским медијима још увек није објавио јавни позив за предлагање кандидата за члана Савета, најраније шест месеци, а најкасније три месеца пре престанка мандата члана Савета“, наводи АНЕМ.

У међувремену је, како пише, прекорачен и важећи законски рок (најраније шест месеци, а најкасније три месеца пре престанка мандата члана Савета) у вези са позивом за избор представника националних савета националних мањина, чији мандат у Савету РЕМ истиче 27. децембра ове године.

„Оваквим приступом, чланство Савета РЕМ ће се временом осипати уз онемогућавање овлашћених предлагача да имају своје изабране представнике по основу Закона о електронским медијима, што је још један доказ непостојања искрене политичке воље овдашње власти за медијске реформе“, наведено је.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси