Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић за Маркер: Никада се до сада није догодило да судија тужи новинаре и тражи затворску казну, забринут сам за судбину Дојчиновића (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2024.

Аутор: Инсајдер Извор: Инсајдер

Веран Матић за Маркер: Никада се до сада није догодило да судија тужи новинаре и тражи затворску казну, забринут сам за судбину Дојчиновића (ВИДЕО)

"Никада се до сада није догодило да један судија тужи новинаре у кривичном и парничном процесу и да тражи драстичне казне, као што је десет месеци затвора и забрана рада на две године“, рекао је у емисији "Маркер“ на Инсајдер телевизији председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић поводом суђења Стевану Дојчиновићу и Бојани Павловић, уреднику и новинарки Крика, а по тужби судије Апелационог суда у Београду Душанке Ђорђевић, која их је тужила због објављивања података о њеној имовини и донетим судским одлукама.

Судија и њен супруг Александар Ђорђевић, осим новчане одштете, траже и двогодишњу забрану рада новинарима Крика и по десет месеци затвора.

Матић, који је био данас на суђењу, каже да је све ово нарочито драматично због тога што у том оптужном акту не постоји ниједно кривично дело, пише Инсајдер.

„Наше колеге из Крика су изнели јавно доступне податке и они су могли да буду доступни било коме у јавном простору. Никада нису демантовани, понуђено им је коментарисање, али они нису желели да коментаришу те податке… Оно што је драстично у овом случају јесте ужасавајући притисак на редакцију Крика, на Стевана Дојчиновића. Седећи у судници, у којој је данас било седам представника  дипломатских тела, што довољно говори о томе колико је ово драматично питање, размишљао сам о томе да је редакција Крика, односно да је нарочито Стеван толико изложен угрожавању безбедности да ме то јако подсећа на случај колегинице са Малте Дафне Каруане Галиције, која је убијена подметањем експлозива у врло драстичном случају“, рекао је Матић.

Ометају рад редакције слапп тужбама

Додао је да је, разговарајући са сином ове новинарке са Малте, схватио колико се она осећала усамљено у ситуацији у којој је имала десетине слапп тужби, односно тужби од моћника како би се зауставио њен истраживачки рад.

„То је управо оно што се дешава с Криком. У овом тренутку има 16 судских процеса који се воде против Крика, а који се могу дефинисати као слапп тужба, то је ометање у њиховом раду, онога што они раде, без обзира да ли је то заиста кривично дело или не. И то су углавном моћници, као и у случају убијене колегинице Дафне Каруане Галиције. Процесе против Крика води министар Гашић, па онда Никола Петровић, који је био врло близак моћницима, па бизнисмен Станко Суботић, то је раније било, а онда и они који су оптужени за разна кривична дела, као што је Предраг Колувија и Дијана Хркаловић. И сви они имају много већу присутност у медијима него што има редакција Крика, која се брани у овом случају и цела редакција је практично заробљена свим овим случајевима“, додао је Матић.

Навео је да се случајеви претњи и угрожавања безбедности новинара Крика ретко решавају.

„Некажњивост у случајевима колегиница и колега из Крика је заиста на једном највишем могућем нивоу. Три колегинице из Крика, а то је нешто што немамо у другим редакцијама, имале су провале у станове, које досад нису решене. Ништа није однето од вредности. Дакле, то су неке ствари о којима морамо у овом тренутку да упознамо јавност и да станемо уз редакцију Крика и као професија, али не само као професија, него као сви они који желе да се боре за слободно ово друштво и демократију у овом друштву“, рекао је саговорник „Маркера“.

Изнели доступне податке, нема вредносног суда

Објашњава да не постоји никакав вредносни суд у ономе што је редакција Крика изнела у случају судије Ђорђевић већ да су изнети само подаци који су јавно доступни.

„Дакле, подаци о њеној и имовини њеног супруга који је адвокат, а који је раније био функционер Државне безбедности. Она је учествовала у бројним судским процесима и један од последњих је учествовање у ослобађању оптужених за убиство нашег колеге Славка Ћурувије после две првостепене пресуде на 100 година затвора. Има читав низ још додатних случајева сличног типа, али оно што је занимљиво јесте да је њен супруг био део Државне безбедности у време владавине начелника Радета Марковића, када се догодило ово убиство био је близак Мирјани Марковић и тако даље. Али ништа од тога није садржај онога што је редакција Крика објавила“, указује Матић.

Како каже, Крик је објавио податке у оквиру базе података о судијама какве постоје и у Хрватској, Пољској и неким другим земљама.

„То су базе које су доста важне у оваквим ситуацијама, које могу нешто да говоре, а могу и нешто да не говоре. Дакле, у овом случају говоре, па онда су се судија и њен супруг препознали и учитали нешто што не постоји нигде у било којем тексту Крика, а то је да су они имовину стекли сарадњом са криминалним клановима и криминалним радом. То не постоји и то је изузетно велики притисак на редакцију Крика и то је заиста нешто што је апсолутно недопустиво“, сматра Матић.

Позивали се на текстове из таблоида

Он је навео да је брачни пар Ђорђевић данас, преко својих правних заступника, као аргументе против Стевана Дојчиновића и редакције Крика користио текстове из „Информера“.

„Дакле, из таблоида који је објавио гнусне лажи о Дојчиновићу, због чега је лист и осуђен. Да је судија Апелационог суда Ђорђевић погледала сајт ’Информера’, који је морао да објави ову пресуду, знала би да је то што су они објавили, а на шта се позивају њихови правни заступници, није тачно, да су то лажне вести и да је због тога ’Информер’ осуђен. Дакле, невероватно је да се људи из правног система ослањају на оне који не поштују ни Кодекс новинара и који су највећи промотери лажних вести. И то је било толико комично данас, а у исто време трагично“, истиче Матић.

Он је на крају истакао да је много забринут за судбину Стевана Дојчиновића и редакције Крика, поручујући да „сви морамо да их и физички заштитимо“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси