Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грађани испред Апелационог суда у Београду траже да белоруски активиста не буде изручен Минску
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

Грађани испред Апелационог суда у Београду траже да белоруски активиста не буде изручен Минску

Више десетина грађана окупило се данас испред Апелационог суда у Београду, захтевајући да белоруски новинар и активиста Андреј Гњот не буде изручен Минску. "Белорусија је један од најокрутнијих диктаторских режима, не само у Европи него и у свету, и ниједна озбиљна земља не сме ни да размишља о изручивању било кога том режиму под било којим изговором", изјавио је оснивач организације Руско демократско друштво Петер Никитин.

Апелациони суд ће данас одржати рочиште по тужби на одлуку Вишег суда у Београду, који је донео неправоснажну одлуку о изручењу Белорусији Андреја Гњота, борца за демократију који је у октобру 2023. ухапшен на аеродрому у Београду током пропутовања.

На протест испред Апелационог суда позвало је више невладиних организација које, између осталог указују да је режим белоруског председника Александра Лукашенка „један од најокрутнијих и најрепресивнијих на свету“, да политички затвореници у тој земљи трпе дуготрајне казне у тешким условима, и да су неки изгубили и живот у затвору.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодржић изјавио је на протесту да је хапшење Гњота у Србији „порука за све, а поготово за оне који су побегли од рата из Русије и Белорусије, да овде не треба да се осећају сигурно“.

„То је порука да ћуте и да се не скупљају јер сви могу да доживе судбину Андреја Гњота. То је порука и свима нама – видите да овде има више полиције у цивилу него демонстраната, а да их је оволико на местима где се окупљају полицајци, ми бисмо одавно били Швајцарска. То је и порука у циљу застрашивања људи који би да се окупе и заштите људска права“, казао је Бодрожић.

Он је, ипак, изразио наду да Србија „неће себи поново допустити да се обрука као земља која сарађује са криминалним и диктаторским режимима, иако је њен углед већ укаљан испоручивањем људи у сигурну смрт“.

Оснивач организације Руско демократско друштво Петер Никитин изјавио је на протесту да „не верује“ да активисти врше притисак на Апелациони суд и да „рачунају да ће одлучити по праву и правди, за разлику од Вишег суда у Београду“.

„Белорусија је држава у којој се муче политички затвореници. У тој земљи је од 2020. погинуло 25 активиста и опозиционара. Белорусија је један од најокрутнијих диктаторских режима, не само у Европи него и у свету, и ниједна озбиљна земља не сме ни да размишља о изручивању било кога том режиму под било којим изговором“, казао је Никитин.

Међу окупљенима испред Апелационог суда су и председник Демократске странке Зоран Лутовац, председница београдског одбора Странке слободе и правде Мила Поповић и професор Универзитета у Београду Иван Вујачић, бивши амбасадор у САД.

Европски покрет у Србији (ЕПуС) је прошле недеље позвао све грађане, невладине организације и медије да подрже борбу Гњота „за живот и слободу“, наводећи да је пракса протеривања и изручења, коју практикује актуелна власт, у супротности са међународним конвенцијама и домаћим законима.

Иницијатива за подршку белоруским политичким избеглицама Партизанка затражила је јуче од власти Србије да хитно пусте на слободу Гњота, након што је на њен позив од 22. до 25. августа одржана међународна акција подршке Гњоту у 34 града у 17 земаља, где су стотине људи протестовале испред амбасада Србије, уз фотографисање са поруком да белоруски активиста мора да буде ослобођен.

Да Гњота не изруче Белорусији, власти Србије су позвале и десетине европских уметника, режисера и глумаца. У писму објављеном јуче, потписници су упозорили да Гњоту, новинару и филмском ствараоцу, прете „затвор, мучење па чак и смртна казна“ ако буде изручен белоруским властима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси