Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта чека Гњота ако га Србија испоручи Белорусији: „У затвору се многима губи сваки траг“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2024.

Аутор: Жаклина Таталовић Извор: Н1

Шта чека Гњота ако га Србија испоручи Белорусији: „У затвору се многима губи сваки траг“

У Београду белоруски активиста Андреј Гњот чека коначну пресуду – да ли ће бити изручен Белорусији, иако је Интерполова потерница по којој је ухапшен у октобру прошле године, укинута у јуну ове. У уторак би требало да се појави пред Апелационим судом, а у ишчекивању пресуде Гњот за Н1 тврди да га у случају изручења у Белорусији чека затвор, мучење и смрт.

Иза потернице, како тврди белоруски активиста, стоји режим председника Александра Лукашенка. Формално-правно, режим у Минску терети га због наводне утаје пореза од око 300 хиљада евра. Гњотови адвокати оцењују да је поступак политички мотивисан и да белоруске власти на све начине покушавају да га врате у земљу и осуде због критика режима.

„Ухапшен сам зато што сам новински и комерцијални директор и кооснивач једне од најутицајнијих невладиних организација, која се бори против против диктатуре од 2020. године, а диктаторска влас у Белорусији означила нас је као терористичку и терете ме не само да сам члан већ и суоснивач такве организације“, каже за Н1 Андреј Гњот, активиста из Белорусије.

Ситуација у Белорусији је таква да било ко, ко има критичко мишљење о председнику Лукашенку, заврши одмах у затвору, одакле се многима губи сваки траг.

„У Белорусији озбиљна казна прети свакоме ко вређа председника, а председник је врло увредљив и било који коментар може да се протумачи као вређање. У Белорусији не постоји ниједан слободан медији од 2020. године. Два председничка кандидата из те године су у затвору и дуже од 500 дана о њима нема никаквих информација не зна се да ли су живи или митрви“, објашњава Петер Никитин, антиратни активиста.

Под таквим околностима судбина Андреја Гњота тренутно зависи од одлуке Апелационог суда у Србији. Виши суд у Београду већ два пута је одлучио да су испуњени услови за његово изручење.

„Судија је већ два пута одлучио да се Андреј изручи, једини разлог што га нису изручили је поништавање прве пресуде у Апелационом суду јер господин судија Микић није пронашао неопходним да Андреја уопште саслуша“, објашњава Никитин.

Што се тиче Интерполове потернице на основу које је белоруски активиста ухапшен у Београду она више није на снази.

„Крајем јуна, Интерпол је укинуо потерницу која је била расписана за Андрејем Гњотом, и о томе обавестио земље чланице“, речено је из Генералног секретаријата Интерпола у писаном одговору за Би–би-си  на српском.

Гњот је у кућном притвору који траје већ три месеца, а пре тога је провео седам месеци у Централном затвору. Он каће да нема ни новац за стан у којем се налази по налогу суда, нити за основне дневне потребе – нема уштеђевну, а сваку помоћ пријатеља исцрпео је још у фебруару.

„Ово није моје мишљење, већ стварност. Ако ме српске власти врате у Белорусију мене чека мучење и смрт, без икакве шансе да се спасем. Уједињене нације кажу да у Белорусији нема правде, нема независних адвоката, и у затворима је смрт стандардна пракса“, наводи Гњот.

Белорусија је једина земља у Европи која није укинула смртну казну, и у којој постоји низ закона који служе за борбу против слободних новинара и противника режима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси