Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Извештај из сенке“: Зависност РЕМ-а од власти и политика некажњивости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2024.

Извор: vreme.com

„Извештај из сенке“: Зависност РЕМ-а од власти и политика некажњивости

РЕМ не ради свој посао, већ спроводи политичке директиве, кратак је закључак "Извештаја из сенке" Независног удружења новинара Србије

Зависност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) од власти један је од главних проблема на медијској сцени Србије, показује „Извештај из сенке“ за 2024. годину, који су урадили Независно удружење новинара Србије (НУНС) и италијанска организација ОБЦТ.

У „Извештај из сенке“ наведено је да проблем РЕМ-а није у кршењу закона, већ у томе што се пропушта да се закон спроводи.„Без правог извршења од стране независног регулатора који може да врши пропорционални утицај без мешања власти, али и ималаца дозвола, власника и медијских магната склоних да чувају своје интересе, такви концепти неће дати опипљиве резултате”, оцењено је у „Извештају из сенке“.

Политичка манипулација

Указано је да РЕМ и даље одбија да додели пету дозволу, а посебно је стављен нагласак на смањење контроле квалитета нових услова и критеријума за издавање дозвола за пружање медијских услуга у Правилнику, односно да више не постоји минимум 20 одсто програма посвећеног документарном, научно-образовном, културно-уметничком и дечјем програму.

Констатовано је да именовање чланова Савета РЕМ зависи од одобрења Народне скупштине, уз именовања независних кандидата од овлашћених предлагача које такође одобрава Народна скупштина, и то оставља процес и даље отворен за политичку манипулацију.

Европска комисија је у новембру 2023. године установила да РЕМ „није успео да докаже своју независност на доследан начин и да у потпуности оствари своје надлежности у заштити медијског плурализма“, указано је у извештају.

Медијски магнати са везама у СНС

Питање власништва медија такође је и даље велики проблем, јер је тешко открити крајње власништво, а доста власника је уписано кроз повезана друштва.

У Извештају је наведено да су власници четири приватна пружаоца медијских услуга којима је РЕМ обновио лиценце у 2022. години медијски магнати са везама у Српској напредној странци.

То се, како је оцењено, одражава у њиховом извештавању, али подаци о крајњем власништву нису увек тако лако доступни.

У Извештају је оцењено и да је нови Закон о јавном информисању и медијима, без обзира на привид либералнијег језика у неким другим аспектима, доста регресиван по питању власништва и да дозвољава држави, преко Телекома Србије законски и званично буде власник медија.

Полиција и правосуђе саучесници

Указано је и да проблеми у вези са безбедношћу новинара и новинарки немају везе толико са законом, колико са спровођењем и извршењем и да су „полицијске снаге и правосуђе на неки начин саучесници, јер дозвољавају починиоцима да делују уз ‘политику некажњивости’, захваљујући томе што они не умеју или не желе да интервенишу кад дође до претњи или стварног насиља против новинара“.

Према наводима из Извештаја, ослобађајућа пресуда за убиство Славка Ћурувије „не шаље јасну поруку да се напади и кршења безбедности и права новинара неће толерисати”.

Наведено је да је НУНС у својој бази забележио 75 инцидената само у 2024. години, док су у бази SafeJournalists забележена 43 озбиљна инцидента, укључујући 31 озбиљну претњу, осам физичких напада и четири друге претње.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси