Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Ако власт не игра по правилима која сама прописује, она саму себе делегитимизује“: Гости Н1 о Извештају ЕК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2024.

„Ако власт не игра по правилима која сама прописује, она саму себе делегитимизује“: Гости Н1 о Извештају ЕК

Адвокат Родољуб Шабић рекао је за Н1 да у извештају Европске комисије нема ништа добро, али да то није ништа ново, како каже - о томе слушамо уназад десет година.

С друге стране, извршна директорка Фондације Славко Ћурувија Ивана Стевановић додаје да је извештај детаљнији и прецизнији, макар када су питању медији у Србији, јер су сви кључни проблеми споменути. "У нормалној земљи требало да служе као једно упозорење, али код нас то није случај", оценила је.

Стевановић истиче да је овај извештај у односу на извештаје Европске комисије из новембра прошле године, детаљнији, прецизнији, макар када су у питању медији у Србији. Како је навела, новембарски извештаји Европске комисије имали су много оптимистичније поруке, што је с једне стране било разочаравајуће, јер је било јасно да ствари нису баш такве.

Међутим, Стевановић сматра да су у новим извештајема сви кључни проблеми спменути – почев од безбедности новинара, РЕМ-а, Савета за штампу…

“Мислили смо да смо јако пуно постигли Законом о јавном информирању и медијима, међутим испоставило се да то заправо није тако и видимо да ето девет месеци касније заправо сви договори, сва постигнућа су изиграна и чини ми се да смо у овој ситуацији, сада још горој, него што је она била пре доношења тих закона и овај извештај то доста прецизно дефинише”, оценила је Стевановић у емисији “Нови дан”.

Шабић је додао да генерално цео извештај ЕК не доноси ништа ново.

„Ми мање-више сличне извештаје са експицитним или мање експлицитним, али увек у дипломатској, куртоазној форми изнетим оценама слушамо већ десет година уназад. Дакле у том извештају нема ништа добро“, истакао је.

Према његовим речима, у борби против корупције не постоји стратегија, нити акциони план.

„Прва претогодишња стратегија за борбу против корупције усвојена је 2013. Значи она је истекла 2018. године, а да акциони план уопште није реализован. Али од 2018. па овамо, ми уопште немамо стратегију. Причати у том контексту да власт подржава борбу против корупције је заиста готово бесмислено“, навео је Шабић.

Стевановић је додала да медији имају своју стратегију из кога су произашла и два закона и акциони план, али је, како је оценила, „ситуација са медијима горућа“.

„Тако да имали или немали стратегије у било којој области, имали законе или немали законе, ми заправо се налазимо у једној заробљеној држави у којој владајућа странка ради оно што је одговара да би спровела своје партикуларне партијске интересе и то је то“, указала је.

Додала је да би овакви извештаји у нормалној земљи требало да служе као једно упозорење, један коректив, где би и парламент и странке и грађани заправо поразмислили у ком правцу иду и како да коригују неке недостатке.

„Код нас то није случај и заправо ми једино можемо да чекамо да видимо од стране ЕУ шта ће се догодити након оваквог извештаја и да ли они могу да на неки начин да притисну нашу владу, да неке ствари коригује, говорим о медијима, зато што је очигледно да без тог притиска, без те бриселске руте, овде се код нас ништа неће догодити. А онда и кад се догоди, као што је било усвајање закона, заправо имамо нешто на папиру што не бива примењено и већ у тренутку доношења и изгласавања постоји план иза тога како да се то заправо заобиђе и да се настави по старом“, оценила је Стевановић.

Шабић сматра да када је реч о примени извештаја, не верује да ће се власт „потрести“ због тога.

„Мислим да се код нас прилично наивно очекују нека жестока реакције из Брисела. Док се овде не деси нешто озбиљно, али фактички, у било којој форми, дакле, Брисел ће реаговати на начин на који је реаговао и то је био максимум“, навео је Шабић.

Према његовим речима, оно што је заправо битно је да се инсистира на томе да власт мора да примењује прописе, посебно прописе које сама доноси.

„Власт која није у стању да игра по правилима које сама прописује, па она саму себе делегитимизује“, истакао је адвокат.

СЛАПП тужбе и исцрпљивање новинара

Говорећи о СЛАПП тужбама против новинара, међу којима је и Фондација Славко Ћурувија, Стевановић сматра да је њихова улога да исцрпи људе, али на крају без икаковог ефекта на суду.

„Дакле, то је једно озбиљно исцрпљивање медија и активиста и постаје опасно. Сад гледајући шта се дешава у последње време, чини ми се да нам се круг још сужава и да та злоупотреба институција и система постаје све опаснија и опаснија“, рекла је Стевановић.

Шабић је објаснио са правне стране, да све што се ружно и увредљиво каже на мој рачун, или председника Републике или неког високог функционера то може да буде предмет кривичног поступка али по приватној тужби, држава с тим нема никаве везе.

„Да би постојало кривично дело угрожавања сигурности, два су битна елемента  – једно је да је реч о озбиљној претњи, не било каквој претњи, а друго је да је та претња изазвала ефекат, да у вама изазвала страх. Дакле, без једног од та два елемента или без оба, нема дела“, објаснио је Шабић.

Стевановић је истакла да у Србији имамо дубоко подељену медијску сцену.

„Ту нема солидарности, ту нема разговора, нити мислим да је разговор могућ у оваквим околностима у којима заправо једни нон-стоп врше хајку на ове друге, таргетирају их без икаквог пардона и заправо озбиљно угрожавају њихову безбедност. Онда не видим која врста разговора је могућа да бисмо се ми као медијска заједница или као грађани изборили за било какав позитиван помак, ми морамо заједнички да делујемо, али нисам сигурна колико је то у овом тренутку могуће“, закључила је.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси