Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународна федерација новинара тражи једнак медијски простор за спорташице на Олимпијади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2024.

Извор: Медија центар Сарајево, ИФЈ

Међународна федерација новинара тражи једнак медијски простор за спорташице на Олимпијади

Уочи овогодишњих Олимпијских игара које ће се одржати од 24. јула до 11. августа у Француској, Међународна федерација новинара (ИФЈ) подсјетила је Међународни олимпијски комитет (МОК) и медијске организације да промовишу политику нулте толеранције против било којег облика насиља, узнемиравања и дискриминације током Игара и охрабрила медијске професионалце да промовишу фер и непристрасно извјештавање.

ИФЈ подсјећа да су 4. јула ове године у писму упућеном предсјенику МОК-а Тхомасу Бацху, генерални секретар ИФЈ-а Антхонy Беллангер и предсједавајућа Вијећа за равноправност сполова ИФЈ-а Мариа-Ангелес Самперио истакли потребу за спречавањем свих облика узнемиравања или насиља над женама, укљућујући новинарке и спорташице које ће наступити на Играма. У писму су такођер позвали на усвајање протокола како би се олакшало пријављивање и рјешавање таквих случајева.

Боцх је, како пише ИФЈ, у свом одговору потврдио да је важно осигурати сигурност свих учесница и учесника на Играма и рекао да ће сваки инцидент током трајања Игара бити могуће пријавити путем странице МОК-а, Integrity Hotline, на којој постоји опција која је намијењена искључиво новинаркама и представницима медија који извјештавају са Игара, а који су “можда доживјели повреду своје слободе или узнемиравање, те желе поднијети жалбу МОК-у“.

ИФЈ охрабрује медијске организације да своје новинаре који буду извјештавали са Олимпијских игара упознају са овом опцијом пријављивања евентуалних повреда њихових новинарских права.

Потврђујући да још увијек постоје разлике у начину на који се спорташице и женски спорт приказују у односу на мушкарце у медијима, МОК је ажурирао своје Смјерница о приказивању за родно равноправну, праведну и инклузивну заступљеност.

Вијеће за равноправност ИФЈ-а охрабрује медијске раднике да се придржавају ових смјерница које укључују дефиницију кључних појмова, приједлога и примјене како превазићи пристрасност у различитим аспектима приказивања у медијима.

“Позивамо свјетске медије који шаљу своје запосленике на Олимпијске игре у Паризу да предузму све мјере предострожности како би осигурали да су новинари у потпуности свјесни процедура које осигуравају њихову сигурност и да им пруже подршку у свим потешкоћама с којима се могу суочити, укључујући дискриминацију, насиље и узнемиравање”, рекао је генерални секретар ИФЈ Антхонy Беллангер.

Мариа Ангелес Самперио је додала да се нада како ћемо ове године свједочити медијском извјешавању које ће одржавати “једнакост, различитост и инклузију”, фокусирајући се на постигнућа спорташица и осигуравајући једнако вријеме и простор за жене и мушкарце спортисте.

“Потребна нам је фер репрезентација, без родних предрасуда током Игара”, рекла је Ангелес Самперио.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси