Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Већина радио станица је у рукама неколицине људи: Расписан конкурс за фреквенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2024.

Извор: Радио 021, Н1

Већина радио станица је у рукама неколицине људи: Расписан конкурс за фреквенције

Рок за пријаву и подношење документације је 60 дана, а процедура одлучивања о захтевима трајаће до 30 дана. Већина радио станица у Србији налази се у власништву неколицине људи

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) је у 16. јула обавестило све радио-станице да им дозволе за емитовање истичу 1. децембра без могућности поновног продужења, због чега је РЕМ расписао Јавни конкурс за издавање дозволе за пружање медијске услуге радија у слободном приступу путем терестричког аналогног преноса на локалном подручју и подручју региона.

Конкурс ће обухватити укупно 200 локалних и седам регионалних фреквенција и биће званично отворен објављивањем у Службеном гласнику, пише портал 021.

Рок за пријаву и подношење документације је 60 дана, а процедура одлучивања о захтевима трајаће до 30 дана.

Масовна куповина радио станица

Каква је ситуација на тржишту радио станица можда најбоље показује пример Радија С чији је већински власник од маја 2023. године шабачка фирма С Цонтролс, основана у фебруару исте године и у власништву Богдана Тодоровића из Шапца.

Према писању Н1, мањински власници Радија С су Ирена Анђелковић и Предраг Анђелковић, наследници некадашњег генералног секретара Социјалистичке партије Србије Зорана Анђелковића.

Јавно доступни подаци показују да је од јула прошле године председник Надзорног одбора тог медија Драган Лазић, који је истовремено члан и Надзорног одбора Маxим медиа плус, фирме која у свом власништву има Студио Б, Радио ЈАТ и ТДИ радио.

Лазић је до октобра 2022. године био и директор Ало медиа система, док је управо је власник таблоида Ало Саша Благојевић 2018. године купио већински удео у РТВ Студио Б од Маxим медиа плус.

До јануара 2021. године, стопроцентни власници Маxим медиа плус био је брачни пар Ружица и Милош Крџић, да би се њихов удео смањио на 49 одсто, а већински власник постала фирма Глобал медиа тецхнологy из Београда, чији је једини власник Саша Благојевић.

У јулу 2022. године, четири радио станице су добиле националну фреквенцију – Хит мјузик ФМ, Радио С, Радио С2 и Плеј радио.

Уплив таблоида Ало у радио сцену

Како је УНС објавио на свом сајту 2022. године, Благојевић је преко фирме Маxим медиа плус постао власник и Колортон принта, који је 2021. године добио националну радио фреквенцију за Радио Цхеррy, радио који никада до тада није емитовао програм.

Међутим, уласком Лазића у Надзорни одбор Радија С и његовим везама с Благојевићевим фирмама, може се закључити да власник таблоида Ало има уплив у целокупну радио сцену у Србији.

Преко сувласништва у фирми Маxим медиа плус, а онда и преко бројних „ћерки фирми“ (Радио Јат, Балтазар, Рими медиа гроуп, Радио Каролина, ТДИ радио-телевизија, Радио Севен, Радио 5, Матриx Д, Лите ФМ и Радио Хит ФМ). Благојевић и Крџићи власници су радио-станица Хит мусиц ФМ, ТДИ радио 91,8, Радио ТДИ Севен, ТДИ радио 107,5, Радио Јат, Радио ТДИ Централ, ТДИ Радио Исток, Каролина лагана и фина, Радио Каролина и Радио Каролина плус, објавио је УНС.

С друге стране, Анђелковићи су до прошле године преко С медиа теам и „ћерки фирми“ (АС медиа, Радио С, Индеx. ЛЦФ, Пингвин и Спирит Соунд МФМ) управљали двема националним радио-станицама, Радио С и С2 (некадашњи Радио Индеx), као и Радиом С3 (некадашњи Радио Пингвин) и С4 (некадашњи Градски радио).

Локалне и регионалне фреквенције на Јавном конкурсу

За подручје Града Новог Сада предвиђено је издавање седам дозвола за емитовање на постојећим фреквенцијама.

За подручје Суботице предвиђено је издавање четири дозволе, у Краљеву пет, у Крагујевцу шест, у Новом Пазару четири и у Нишу пет.

Када су у питању регионалне фреквенције, предвиђено је да дозволе буду издате у регионима који обухватају:

Зајечар, Књажевац, Бор, Неготин, Сокобању и Бољевац

Мајданпек и Кучево

Аранђеловац, Тополу, Младеновац, Лазаревац, Сопот и Смедеревску Паланку

Ваљево, Мионицу, Љиг, Лајковац, Уб, Лазаревац и Обреновац

Лесковац, Лебане, Власотинце, Бојник и Медвеђу

Пожаревац, Смедерево, Ковин, Мало Црниће и Жагубицу

Пријепоље, Прибој и Прибојску Бању.

Ко може да конкурише

Постоје четири категорије радио-станица које могу да конкуришу:

оне које у моменту пријаве на Јавни конкурс имају дозволу за пружање медијске услуге и које нису основане у години у којој је конкурс расписан

оне које у моменту пријаве на Јавни конкурс имају дозволу за пружање медијске услуге и које су основане у години у којој је конкурс расписан

оне које моменту пријаве на Јавни конкурс немају дозволу за пружање медијске услуге и које нису основане у години у којој је конкурс расписан

оне које моменту пријаве на Јавни конкурс немају дозволу за пружање медијске услуге и које су основане у години у којој је конкурс расписан.

Пријаву за јавни конкурс заинтересовани медији могу да доставе непосредно РЕМ-у или слањем документације поштом адресу РЕМ-а, Трг Николе Пашића 5/ИВ, Београд, са назнаком „Учешће на јавном конкурсу“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси