Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта то РЕМ крије од грађана: Објашњења одлука нема, записници све скромнији, информације и документи недоступнији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2024.

Шта то РЕМ крије од грађана: Објашњења одлука нема, записници све скромнији, информације и документи недоступнији

Националне телевизије могу да наставе са пропагандом и кршењем закона: само две мере изречене Пинку и Хепију после 15 пријава због прекршаја, и то забрана објављивања реклама два дана од 18 до 21 сат. Углавном аминовано кршење закона током изборне кампање. Обустављен поступак против Пинка две године после пријаве Славко Ћурувија фондације због приказивања бруталног насиља према женама у Задрузи

На редовној седници Савета РЕМ-а одржаној 7. јуна (са које је записник објављен тек данас), одлучивало се о чак 22 поступка о изрицању мера телевизијама, највише Пинку (11) и Хепију (4), а онда и Првој, РТВ Панчеву, београдском Студију Б и РТВ Нови Пазар.

На крају су изречене само две мере једнодневне забране објављивања реклама – по једна Пинку и Првој. Куриозитет је да је Савет РЕМ-а изрекао једну меру Пинку за чак пет пријављених прекршаја, док су код ТВ Прва два поступка спојена – сви по пријави организације ЦРТА због прекршаја у време предизборне кампање.

Поступак је обустављен у девет случајева. Међу њима је и пријава Славко Ћурувија фондације због приказивања експлицитних сцена физичког насиља према женама у ријалитију Задруга. Фондација је пријаву поднела још у мају 2022. године, да би тек овог маја, две године касније, после интервенције канцеларије повереника за информације од јавног значаја, Савет РЕМ-а покренуо поступак против Пинка. И већ 7. јуна га обуставио.

Образложења за ову одлуку, као ни за остале, у записнику не постоје. Обавештење није добила ни Фондација. Законски рок за обавештење о исходу поступка, према Закону о електронским медијима, јесте најкасније 15 дана после његовог окончања. Обавештење је, дакле, требало да стигне до 22. јуна.

Законски рок за обавештавање подносиоца пријаве, уколико Регулатор утврди да не постоје услови за покретање поступка по службеној дужности, јесте најкасније 30 дана од пријема пријаве.

РЕМ све недоступнији

Сви покушаји да од РЕМ-а добијемо информације о овој и свим другим одлукама Савета остали су неуспешни. Записник са јунске седнице објављен је данас, након што је усвојен на седници која је одржана јуче, 15. јула.

Иако је реч о информацијама од значаја за јавност, месец дана нисмо успели да добијемо податке о донетим одлукама. Неки од чланова Савета РЕМ-а нам се нису јављали, председница је била на одмору, док је њен заменик Милорад Вукашиновић одбио да нам да информације. Рекао је да то не може да уради док записник са прошле седнице не буде усвојен. Ни после усвајања записника додатне информације нисмо добили.

Док смо раније до информација, како-тако, успевали да дођемо, сада, као по договору, нико није хтео да нам пружи податке које медији и грађани имају право да знају.

Јучерашњи записник ће на сајту РЕМ-а бити објављен након наредне редовне седнице, дакле од септембра.

А и записници су све штурији. На јунској седници је у шест случајева телевизијама Хепи и Студио Б одложено доношење одлуке и њихови представници су позвани на следећу седницу.

У ранијим записницима је постојало образложење о разлозима одлагања доношења одлуке (као што је недолазак представника медија), али више у њима нема ни таквих детаља.

КОМПЛЕТАН ИЗВЕШТАЈ О ИЗБОРИМА 2023. ТЕК ОД СЕПТЕМБРА

На јучерашњој редовној седници Савет РЕМ-а је усвојио комплетан извештај о изборима 2023. у оквиру којег су и изводи о мониторингу за комерцијалне телевизије са националном покривеношћу (Пинк, Б92, Прва, Хепи), на који се чекало од избора одржаних 17. децембра.

Први део Извештаја о надзору програма током изборне кампање за период од 1. новембра до 14. децембра је објављен 26. децембра, и односио се на РТС 1 и 2, РТВ 1 и 2, Н1, Нову С, Ал Џазиру и К1.

У јавности се спекулисало због чега још нема извештаја о томе како су комерцијалне телевизије извештавале током избора. Још 20. јануара Удружење новинара Србије (УНС) је објавило да је мониторинг одавно завршен, али није усвојен и објављен, што је Оливера Зекић, председница Савета РЕМ-а, демантовала.

Она је крајем јануара за Цензоловку рекла да ће комплетан извештај о мониторингу бити готов за најмање три месеца, затим је за УНС рекла да ће се о извештају одлучивати почетком јула, када се врати с мора, да би нашој редакцији потврдила да ће извештај бити разматран на седници 15. јула.

Комплетан извештај усвојен је јуче, али није објављен. Први извештај објављен је истог дана када га је Савет усвојио, док ће други део извештаја, према речима Оливере Зекић, бити доступан јавности тек када се усвоји записник са јучерашње седнице на следећој редовној седници. То неће бити пре септембра, јер се до тада чланови Савета неће састајати.

РЕМ углавном остао нем на кршење закона током изборне кампање

Велики број поступака о којима се одлучивало односио се на садржај емитован током предизборне кампање у новембру и децембру 2023. године, које је иницирао Центар за истраживање, транспарентност и одговорност – ЦРТА.

Цензоловка је о њима раније писала. Познато је да је РЕМ бар осам пута одлучио да нема места покретању поступка, али нису познате одлуке у веза са највећим делом осталих пријава. ЦРТА није добила обавештење о окончању поступака, образложења нема ни у записницима.

Из ове организације смо добили појашњење да је Савет РЕМ-а 7. јуна одлучивао о поступцима покренутим поводом 17 пријава током децембарске кампање. Тада су одложили одлучивање у пет поступака (који би требало да су јуче окончани), четири поступка су обуставили, док су две поменуте мере донели спајајући поступке за седам пријава.

На јучерашњој седници Савет је донео одлуке о 11 пријава током овогодишњих избора.

Уместо изрицања мера, РЕМ даје упозорења. Тако су чланови Савета донели одлуку о обустави поступка против Б92 због спорног садржаја у вези са предизборном кампањом емитованог у емисији „Вести”. Одлучили су да пошаљу допис емитеру са упозорењем да током изборне кампање није дозвољено 30 дана пре дана одређеног за гласање извештавање о отварању не само инфраструктурних, већ свих објеката на којима учествују јавни функционери. Као што налажу закони о електронским медијима и о спречавању корупције.

Због преноса скупова изборне листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, у програму ПМУ Ремонт д.о.о., Ваљево – ВА Плус (у записнику се не наводи када је емитован споран садржај), чланови Савета покренули су испитни поступак изрицања мере том емитеру.

КО СЕ СЕЋА СЛУЧАЈА МИКЕТИЋ?

Ни на овој редовној седници се није одлучивало о изрицању мере ТВ Пинк због емитовања експлицитног садржаја Ђорђа Микетића, иако је поступак против те телевизије покренут још 1. децембра 2023, о чему је Цензоловка више пута писала.

На дневном реду није било ни тачке о изрицању мера ТВ Пинк због емитовања лажне изјаве лидера покрета Крени-промени Саве Манојловића, генерисане помоћу вештачке интелигенције. Поступак је покренут 28. маја ове године, али се о изрицању мера још није одлучивало.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси