Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕФЈ: Новинар Андреј Гњот не сме бити изручен Белорусији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2024.

Извор: ЕФЈ, превод: АНЕМ

ЕФЈ: Новинар Андреј Гњот не сме бити изручен Белорусији

Српске власти би требало да одмах ослободе белоруског новинара Андреја Гњота. Не би требало да га изруче Белорусији, где га чекају кривичне пријаве.

Европска федерација новинара (ЕФЈ), њене чланице у Србији – Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Грански синдикат културе, уметности и медија „Независност“ и још неколико новинарских организација у Србији - Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних локалних медија (Локал прес) и Асоцијација медија Србије, позивају министарку правде у Србији Мају Поповић да се успротиви изручењу Андреја Гњота.

Српске власти су Андреја Гњота притвориле по његовом доласку у земљу 30. октобра 2023, а на основу Интерполовог налога за хапшење од 21. септембра који је издао белоруски биро Интерпола, због наводне оптужбе за утају пореза.

У децембру 2023. године, Виши суд у Београду донео је одлуку да су се стекли услови за Гњотово изручење Белорусији. Дана 12. марта 2024. године, након жалбе, одлука је укинута и предмет је послат на поновно разматрање. 

Упркос међународном захтеву за хитно ослобађање Андреја Гњота, који је у мају покренула МФРР колација, Виши суд у Београду је 13. јуна 2024. на поновљеном суђењу, донео одлуку о изручењу Андреја Гњота.

Андреј Гњот је белоруски новинар и суоснивач „Слободне асоцијације спортиста SOS BY“, која се у Белорусији сматра „екстремистичком организацијом“.

Ако новинар буде изручен Белорусији, потенцијално би могао да се суочи са додатним оптужбама за стварање или учешће у екстремистичкој групи, за шта је предвиђена казна од до 10 година затвора. Према белоруском кривичном закону за утају пореза је предвиђена казна од до седам година затвора.

„Јасно је да су оптужбе против Андреја Гњота политички мотивисане“, рекла је председница ЕФЈ-а Маја Север.

„Узимајући у обзир повреде људских права у Белорусији, укључујући тортуру и неправедна суђења, снажно позивамо српску министарку правде Мају Попович да одмах обустави процес екстрадиције.”

Заједно са Европском федерацијом новинара (ЕФЈ), медијске организације у Србији позивају владу да заштити Андреја Гњота и обезбеди његову безбедност и слободу.

Савет Европе уврстио је случај Андреја Гњота на Платформу за заштиту новинара и безбедност новинара (COE платформа). 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси