Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Упозорење РТС-а СББ-у за позиционирање програма Јавног сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2023.

Аутор: РТС Извор: РТС

Упозорење РТС-а СББ-у за позиционирање програма Јавног сервиса

Поводом обавезе оператора електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских услуга да програме у понуди позиционира на начин установљен Законом о електронским медијима који је ступио на снагу 4. новембра ове године, генерални директор ЈМУ РТС Драган Бујошевић упутио је упозорење СББ-у (Serbia Broadband). Упозорење преносимо у целости.

Поштовани,

Овим путем желимо да укажемо на вашу обавезу да програме Јавне медијске установе Радио-телевизије Србије (РТС 1 и РТС 2) као основне програме јавног медијског сервиса, позиционирате на почетку листе канала у понуди на свим вашим дистрибутивним платформама, непосредно иза сервисног канала (који треба да буде на нултој позицији).

Наиме, дана 4.11. 2023. године ступио је на снагу Закон о електронским медијима ("Службени гласник РС", број 92/2023) који чланом 112. став 13. установљава обавезу оператора електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских услуга да програме у понуди позиционира на следећи начин:

1) сервисни канал оператора, са информацијама о садржају понуде оператора – нулта позиција;

2) основни програми јавних медијских сервиса у зони њиховог покривања – позиције непосредно иза нулте позиције;

3) све остале медијске услуге телевизије у понуди оператора – непосредно након позиција за медијске услуге телевизије из тачке 2) овог става, према редоследу који одреди оператор.

Непоступање у складу са наведеним обавезама подразумева покретање управног извршења и прекршајног поступка у складу са чланом 112 став 15 и чланом 125 Закона о електронским медијима.

С поштовањем,

генерални директор ЈМУ РТС

Драган Бујошевић

Коментари (1)

Остави коментар
пет

17.11.

2023.

Rade [нерегистровани] у 17:58

plati pa šta ti dam

U medijskoj sferi, kod "operatera elektronske komunikacione mreže za distribuciju medijskih usluga", biva kao nekada u trgovini prilikom nestašice roba: recimo, možeš da kupiš kilogram pirinača uz uslov da kupiš i tri kesice pudinga.

Istovetno kao kod tv kanala. Vlast (a i operateri) mi ne dozvoljavaju da platim tv sadržaje (tv kanale) koje želim da gledam. Ne ne možeš imati svoj izbor. Moram da platim platforme operatera u kojima se uslovljava da platim sadržaje koji me zanimaju ali i one što ne koristim ili ne želim da koristim.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси