Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ковачевићев текст пун псовки
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2013.

Аутор: Александар Николић Извор: Блиц

Ковачевићев текст пун псовки

Министар културе и информисања у Влади Србије Братислав Петковић рекао је поводом прекида проба на комаду „Чудесни“ Синише Ковачевића у Народном позоришту да то не значи да у нашим културним институцијама постоји цензура.

 

Он истиче да је Управни одбор националног театра искористио своје право да „анализира садржај Ковачевићег дела“ на сутрашњој седници, а да је он лично читајући почетак драме видео да у њој има доста псовки.

Прочитао сам првих десет страна комада “Чудесни” и видео неке недоличне речи у дијалозима. Претпостављам да је Радослав - Лале Павловић, председник Управног одбора Народног позоришта, као морални чувар садржаја који се изводе на сценама националног театра, одлучио да се Ковачевићев комад анализира. Синиша Ковачевић је искусни драмски писац чије се три представе играју у Народном позоришту и верујем да ће и “Чудесни” у једном моменту бити оживљени пред позоришном
публиком - рекао је Петковић за „Блиц“.

Због тензија, политичких притисака и протежирања партијских подобника без конкретног стваралачког дела приликом додела националних пензија, министар је најавио промене у раду комисије која се бави тим проблемом.

Додела националних пензија за велику већину уметника и стручњака представља социјалну категорију и то не смемо дозволити. Морамо вредновати стваралаштво, а не социјалну ситуацију и политичку подобност. Да бисмо смањили различите
политичке притиске, у следећем циклусу доделе националних пензија предложићу Влади да чланови комисије после сваке седнице изађу пред новинаре и уз адекватно образложење представе критеријуме по којима бирају кандидате - казао
је Петковић.

Он је обећао и да ће избор водећих људи у институцијама културе бити много транспарентнији него до сада.

Циљ тога је да само квалифи ковани људи са одређеним радним искуством и интегритетом могу обављали одговорне послове - навео је министар.

Петковић је најавио и да би фебруара требало да буду отворени Музеј Српске православне цркве и Музеј Југословенске кинотеке у обновљеном здању у Узун Мирковој улици.

Требало је да заштитимо медије, извињавам се

Извињавамо се професионалцима запосленим у медијама Б92, „Блицу“, „Пешчанику“, „Данасу“, „Времену“, као и НУНС-у зато што нисмо озбиљније реаговали на претње Српског народног покрета „Наши“, који су на својим плакатима назвали ове медије и Независно удружење новинара Србије страним агентима - казао је за „Блиц“ министар културе Братилсав Петковић.

Он је најавио анализу свих околности које су довеле до тако грубог пропуста да министарство које води не реагује на нападе на медије.

Убудуће ће Министарство културе оштро реаговати на сличне покушаје и тражити законску одговорност за организаторе и починиоце таквих дела - додао је министар Петковић.

Он је изнео и свој став поводом поменутих догађаја.

- Сулудо је да у демократској и слободној земљи на почетку 21. века неко ставља мету на медије и прети новинарима - закључио је Петковић.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси