Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марковић одаје убице новинара- за слободу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2013.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Марковић одаје убице новинара- за слободу

Радомир Марковић, бивши шеф Државне безбедности Србије, осуђен на јединствену казну од 40 година због убиства четири члана СПО на Ибарској магистрали и Ивана Стамболића, биће ослобођен јер се нуди као сведок-сарадник у убиствима Славка Ћурувије, Радиславе - Даде Вујасиновић, Милана Пантића и Момира Гавриловића, тврди Вук Драшковић на свом Твитер профилу.

 

Марковић ће описати детаљно која је све убиства организовао, а злочини за које је осуђен биће бачени под ноге и убица ослобођен. Генијална стратегија служби безбедности: Милошевићевог Гебелса ослободити, а као једине кривце означити Милошевића и његову супругу Мирјану Марковић. Милошевић је мртав, а Мирјана је руска држављанка, недоступна правди Србије. По том сценарију, на слободу може и Легија и све друге убице - написао је на Твитеру лидер СПО и једини преживели
масакра на Ибарској магистрали.

Он је још навео: „У припреми овог подухвата промењен је Закон о кривичном поступку, а следи још једна измена како би Марковић ове године изашао на слободу“.

С друге стране, Иванчица Марковић, супруга бившег шефа ДБ-а, наводи за „Блиц“ да не зна да ли ће њен муж одати убице и наручиоце. Сумњам да и мој супруг зна за то јер сам у суботу била код њега у затвору и ништа ми није рекао. Чак смо малопре разговарали телефоном. Раде је одбио и сличну хашку нагодбу. Од срца би волела да изађе, макар и као сведок-сарадник.
Али сумњам да би имао да каже нешто ново, јер би то већ рекао до сада. Раде је био у затвору када су убијени Гавриловић и Пантић, а када је убијена Дада Вујасиновић у полицији је био помоћник за информатику - каже Иванчица Марковић.

У Кривичном законику, који треба да ступи на снагу у октобру, укинута је одредба да неко ко је осуђен на 40 година затвора може да постане сведок-сарадник.

Од када је Марковић у затвору (крај јануара 2001. године) било је више неформалних понуда да постане сведок-сарадник.

Први пут је већ 2001. незаконито изведен из затвора, без дозволе суда, и одведен на вечеру с тадашњим министром полиције Душаном Михаиловићем и шефом ДБ-а Гораном Петровићем. Ти договори су пропали.

У време „Сабље“, 2004. године, Марковић је према судским записницима пристао да буде сведок-сарадник за убиство Ивана Стамболића и да прича о атентату на Вука Драшковића у Будви. Тада је дао исказ о ова два злочина и означио је Слободана Милошевића као наручиоца. Ти наводи су и постали саставни део правоснажне пресуде.

Нема званичне понуде

Ни тужилаштву ни суду није стигла понуда Радомира Марковића да разоткрије било која убиства у замену за статус сведока-сарадника, сазнаје „Блиц“. Полиција и тужилаштво, међутим, верују да Марковић може да разоткрије само убиство Славка
Ћурувије.

Злочин

РАДОСЛАВА - ДАДА ВУЈАСИНОВИЋ, новинарка убијена 8. априла 1994. у свом стану у Београду.

СЛАВКО ЋУРУВИЈА, власник „Дневног телеграфа“ и недељника „Европљанин“ убијен 11. априла 1999. испред улаза зграде где је живео у центру Београда.

МИЛАН ПАНТИЋ, новинар убијен 11. јуна 2001. у улазу зграде у којој је живео у Јагодини.

МОМИР ГАВРИЛОВИЋ ГАВРА, бивши оперативац ДБ убијен 3. августа 2001. на Новом Београду.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси