Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гаталици уручена НИН-ова награда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2013.

Извор: Данас

Гаталици уручена НИН-ова награда

Престижно књижевно признање, НИН-ова награда за 2012. годину за најбољи роман на српском језику, уручена је јуче на свечаности у Скупштини града Београда Александру Гаталици за дело „Велики рат“. Примајући награду, Гаталица је казао да овај роман није написао само због предстојеће стогодишњице почетка Првог светског рата, иако то јесте био повод за писање књиге.

 

- Једна дивна епоха која се суновратила и један страшан рат који је немилице трошио људске животе био је изазов за писца и покретачка снага која ме је терала да напишем за мене најкомпликованији и најтежи роман до сад - рекао је Гаталица.

Он је додао да је три четвртине романа „Велики рат“ написао у Народној библиотеци која је у то време била затворена за кориснике. Гаталици је синоћ симболично уручен чек у вредности од милион динара, које је добитнику награде обезбедила компанија Данубе фоодс група.

Роман „Велики рат“ објавила је издавачка кућа Моно и Мањана, а сва наредна издања биће под окриљем Вулкан издаваштва.

Александар Гаталица је до сада објавио 11 књига. Преводи са класичног грчког, а бави се и музичком критиком. Добитник је награда „Милош Црњански“, „Иво Андрић“, „Стеван Сремац“ и награде Удружења драмских уметника. Ради као уредник Информативног програма РТС-а.

На конкурс за доделу НИН - ове награде за 2012. годину било је пријављено 164, а у најужи избор изабрано је шест романа.

НИН-ова награда додељује се од 1954. године за најбољи роман, а први добитник је био Добрица Ћосић за дело „Корени“. Оскар Давичо је једини који је три пута био награђиван, а два пута су ово престижно признање добили Добрица Ћосић и Живојин Павловић. Два писца су одбили да приме награду - Данило Киш 1972. године за „Пешчаник“ и Милисав Савић 1991. за роман „Хлеб и страх“. Награда није додељена 1959. због, како је образложено, стимулисања квалитета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси