Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Данас" дискредитује председника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2013.

Извор: Мондо

"Данас" дискредитује председника

На тврдњу листа "Данас" да је Томислав Николић изнео погрешан податак о рођењу цара Константина, из кабинета одговарају да је то покушај дискредитације.

Лист "Данас" објавио је данас да је председник Србије Томислав Николић у говору на обележавању 17. векова од Миланског едикта изнео бесмислицу о месту рођења цара Константина, а у Николићевом Кабинету, на питање како је дошло до те грешке, наводе да уопште није реч о грешци, већ о "покушају дискредитовања председника".


Данас је у тексту под насловом "Председникова бесмислица о рођењу цара Константина", навео да је Николић изнео погрешан податак да је римски цар Константин рођен у Медијани, позивајући се на тврдњу археолога Тонија Чершкова из Ниша како је то бесмислица.

"Податак да је Константин рођен у Медијани није погрешан, јер се базира на текстовима бројних домаћих и страних историчара и теолога, чије текстове је председник Николић користио у припреми говора за прославу јубилеја", одговорено је Тањугу у Кабинету председника Републике на питање како је дошло до грешке, како наводи "Данас".

"То је још један покушај дискредитовања и омаловажавања председника Србије, и то у функцији виртуелног, 'трећег круга' председничких избора", речено је у Кабинету.

Николићеви сарадници навели су да становиште Чершкова демантују бројни домаћи и страни историчари, археолози, теолози, чије је текстове је Николић користио за припрему говора.

То су, како су навели, поред осталих, "Појмовник црквене историје" протојереја Радомира В. Поповића, "Епископат цара КОнстантина" аутора Грегоара Депуи Мазе (Грегоире Депуис Масаy "Л'Еписцопат де л'емпереур Цонстантин"),"Црквена историја" Јефсенија Памфила и "Житије светог цара Константина и свете мајке Јелене" Јустина Поповића.

Коришћени су и текстови "Константин Велики - Надмоћ хришћанства" Радивоја Радића, "Константин велики Пјера Маравала (Пиерре Маравал "Цонстантине Ле Гранде") , "Константин Велики и Ниш" М. Васића, "Војна цеста" Константина Јиричека и "Историја" Амнијана Марселина.

У Кабинету су рекли да и протојереј проф. др Радомир В. Поповић у књизи "Појмовник црквене историје" изричито тврди да је цар Константин рођен "у Медијани код данашњег Ниша".

Такође, на званичном сајту часописа "Православље" који издаје Српска православна црква, у поглављу Житије Константина Великог пише: "Рођен у Медијани код данашњег Ниша, Србија".

Шта више, кажу у Николићевом Кабинету, сам лист "Данас" објавио је, поводом 17. векова од Миланског едикта, књигу "Константин Велики - Тријумф хришћанства" проф. др Радивоја Радића, професора Филозофског факултета у Београду, у којој пише: "Константин, кога ће историја с разлогом прозвати Великим, рођен 273. или 274. године у Медијани код данашњег Ниша (Наиссус)", наводе у Кабинету.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси