Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво покренуло поступак против СНП "Наши"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2013.

Извор: РТВ,Танјуг

Тужилаштво покренуло поступак против СНП "Наши"

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине Србије Владимир Цвијан изјавио је данас да је, према њему доступним подацима, тужилаштво покренуло поступак против организације СНП "Наши".

 

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине Србије Владимир Цвијан изјавио је данас да је, према њему доступним подацима, тужилаштво покренуло поступак против организације СНП "Наши".

Цвијан је у изјави Тањугу рекао да су већ покренути кривични поступци против појединаца из те организације, као и да је најављено покретање адекватних поступака пред Уставним судом.

"Дакле, сада је на надлежним органима да одлуче да ли ту има елемената кривичног дела и елемената противуставне делатности", рекао је Цвијан.

Он није желео да коментарише наводе појединих медија да је тужилаштво поступак против те организације покренуло тек пре неколико дана, а не пре два месеца, јер, како каже, не жели да се меша у независни рад правосуђа.

Наш Кривични законик заштитио и заставу Војводине

Упитан да прокоментарише изјаву председника СНП "Наши" Игора Маринковића како је законом забрањено само спаљивање државне и међународних застава, али не и "Чанкове заставе", Цвијан је оценио да закони Србије штите и заставу Војводине.

"Моје правно, адвокатско мишљење јесте да је наш Кривични законик заштитио и заставу Војводине, јер је то ипак уставна категорија. Али хајде да пустимо то надлежним органима да оцене", рекао је Цвијан.

Он је, говорећи о могућностима за покретање поступка забране организације СНП "Наши" пред Уставним судом, оценио да постоје нове околности за ту иницијативу.

"Овај последњи догађај, односно спаљивање заставе и објављивање спискова, мени то личи као довољно нових околности да се поново покрене поступак", рекао је Цвијан.

Активисти СНП Наши запалили су у недељу увече заставу АП Војводине испред просторија Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) у Новом Саду и потом нагореле и поцепане остатке окачили на улазна врата "као новогодишњу честитку" тој странци.

Сви који се осећају угрожено треба да доставе доказе

Када је реч о списковима непожељних медија, за које каже да их није видео, Цвијан је објаснио да су Министарство правде и министар Никола Селаковић, у договору са новинарским удружењима, на једној од последњих седница Скупштине предложили измене Кривичног законика којима се сви који активно учествују у борби против корупције или су на други начин подложни нападима и претњама, заштићени законом.

"Претња упућена новинару сада се кажњава са између шест месеци и пет година затвора. То је сада тешко кривично дело за које се гони по службеној дужности, наравно уз адекватну помоћ свих новинара који се осећају угрожено", рекао је Цвијан.

Он је поновио да, осим што државни органи треба да раде свој посао, сви који се осећају угрожено треба да помогну тако што ће да доставе доказе, али и да еминентни правници и адвокати из невладиног или новинарског сектора помогну државним органима у заједничкој борби и против организованог криминала и корупције.

Јанковић: Забране не решавају екстремизам, само конзервирају проблем

Србија не сме да буде земља у којој може да се ствара атмосфера страха, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић и додао да сваки екстремизам захтева пажњу а да држава треба да реагује, док забране могу само да конзервирају проблем, али не и да га реше.

"Немамо довољну дугачку традицију поштовања права на изражавање, нити довољно познајемо то право, те се често сматра да слобода изражавања у ствари значи да свако може рећи шта год пожели. Слобода престаје на граници на којој почиње да вређа права других", изјавио је за Тањуг Јанковић.

Он је поздравио реакцију Тужилаштва, али и јавне реакције политичара и представника цивилног друштва, истичући да је добро што се ствара навика да јавност, а не само појединци, устану против таквих појава.

"Србија не сме бити земља у којој се може стварати атмосфера страха, односно место где ћете због различитог мишљења бити проглашени за окупатора, издајника, страног плаћеника и због чега ће вам неко на улици разбити главу", рекао је Јанковић.

Према његовим речима, када било ко оптужи појединца за сарадњу са страном обавештајном службом, на том појединцу је шта ће по том питању учинити, али када неко оптужи хиљаде људи, НВО, новинаре за једну од најтежих ствари за коју се неко у нормалном друштву може оптужити, тада то престаје да буде приватна и постаје јавна ствар, која не сме да остане недовршена.

"Или је заиста тачно да ми имамо хиљаде људи који у НВО и новинама раде или за паре или из неког другог разлога против интереса државе у корист неке друге, или неко таквим тешким оптужбама узнемирава јавност и прави мете од људи", рекао је Јанковић и додао да је то далеко изнад линије која се може толерисати.

Истиче да држава мора да реагује када поједине организације сматрају да имају право да посегну за најтежим оптужбом.

Много више радити у образовању, култури, спорту

Поводом изјава да постоје "нове околности" због којих је могуће да се поново покрене иницијатива пред Уставним судом Србије за забрану организације СНП "Наши", он је истакао да забрана сама по себи није добра.

Према његовим речима, то значи да једно друштво не може ни на који други начин, никаквим кривичним или другим расположивим мерама, да се бори са неком претњом, већ посеже за потпуном забраном деловања и због тога у нашој земљи о томе одлучује Уставни суд.

"Забране само могу да конзервирају, ставе у замрзивач, неки проблем, али не могу да га реше", рекао је Јанковић и додао да одавно указује да се у образовању, култури, спорту, али и у низу других друштвених области много више мора постизати и радити да би се уопште спречила потреба да се прича о некаквој забрани.

Он је навео и да је позиција Уставног суда врло незахвална, са становишта многих интереса које они треба да сагледају, да би заиста донели одлуку о нечијој забрани.

Према његовим речима, забрана је мера која је у неким случајевима неопходна, али она само привремено ставља проблем на лед и даје другим механизмима кратко време да се позабаве узроцима проблема.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси