Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  КРИК осуђен по Колувијиној тужби
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2023.

Аутор: Бојана Јовановић Извор: КРИК

КРИК осуђен по Колувијиној тужби

Судија Вишег суда у Београду Бојана Чогурић првостепено је осудила КРИК због вести „Заказан почетак суђења за Јовањицу 2“ о суђењу Предрагу Колувији, тврдећи да је у њој прекршена претпоставка невиности. КРИК се на пресуду жалио и очекује да апелација укине или преиначи ову одлуку судије Чогурић.

Предраг Колувија, коме се суди да је шеф криминалне групе која је произвела преко тону и по марихуане, поднео је претпрошле године две тужбе против КРИК-а, у којима је тврдио да су му вести са суђења изазвале душевне болове и повредиле углед.

Колувија је у тужбама тврдио да је КРИК, тиме што га је у текстовима назвао „оптуженим нарко-босом“ прекршио претпоставку невиности. На суђењима је испричао како су због КРИК-ових текстова комшије почеле да га избегавају, да чак неће да уђу са њим у лифт, али и да службеници у банци неће да му се јаве на телефон нити да му отворе рачун.

У судници се појављивао са својим адвокатом Владимиром Ђукановићем – истакнутим чланом Српске напредне странке и председником скупштинског одбора за правосуђе који има улогу у избору судија и тужилаца.

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић је на суђењу објаснио да новинари у текстовима не могу да користе дугачке, неразумљиве и рогобатне правне формулације, већ користе колоквијалне изразе којима читаоцима јасно објашњавају њихово значење.

„У случају (да користимо искључиво правне изразе), када споменемо Колувију, морали бисмо увек за њега да напишемо да је – оптужен као организатор организоване криминалне групе која је имала за циљ вршење кривичних дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога”, објаснио је Дојчиновић. 

Уредник КРИК-а је истакао да сматра да је примерен начин на који је Колувија назван у текстовима и да је то урађено по угледу на праксу познатих светских медија.

„Водећи светски медији, попут ‘Вашингтон поста’, ‘Гардијана’, агенције ‘Ројтерс’ у сличним ситуацијама на исти начин извештавају, односно на енглеском користе изразе „аццусед нарцо босс“ извештавајући о главнооптуженима у кључним суђењима за организовани криминал“, објаснио је Дојчиновић и суду доставио примере писања ових медија.

Дојчиновић је указао и на то да је тешко замисливо да су Колувију повредили баш КРИК-ови текстови јер су други медији, али и представници државе, на много гори начин писали о њему. Њих, међутим, Колувија није ни тужио.

„Министар (Небојша) Стефановић је на конференцији за медије тужиоца (Колувију) означио као произвођача дроге, премијерка (Ана) Брнабић у једној изјави назвала га је нарко-трафикантом. Председник (Александар) Вучић је за тужиоца изјавио да није никога убио, али да је имао тону и по марихуане“, рекао је Дојчиновић на суђењу.  

Новинарска удружења раније су истакла да КРИК није прекршио претпоставку невиности и указала на то да су Колувијине тужбе притисак на новинаре да престану да пишу о случају „Јовањица“, једном од највећих и најважнијих случајева у држави.

Судија Бојана Чогурић, која је судила у једном од ова два поступка, међутим, закључила је другачије.

„Суд је стао на становиште да је тужилац означен ‘нарко-босом’, дакле кривим, пре окончања кривичног поступка који се према њему једнако може завршити како осуђујућом, тако и ослобађајућом пресудом“, пише Чогурић у пресуди коју је донела почетком месеца. 

Чогурић је редакцију и Дојчиновића обавезала да Колувији плате 89.800 динара због изазваних душевних болова и компензације трошкова адвоката.

Ово је првостепена пресуда и КРИК се на њу жалио. У наставку ће Апелациони суд у Београду одучивати о њој.

Суђење по другој Колувијиној тужби је у току и у њему још није донета пресуда.

Ово је трећа пресуда којом је КРИК осуђен због својих текстова.

Раније је осуђен по тужби министра полиције Братислава Гашића, али такође и по тужби руководилаца полицијске Јединице за заштиту сведока.

Против КРИК-а и новинара ове редакције тренутно се води још осам поступака. Редакцију су, сем наведених, тужили и бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, контроверзни бизнисмен Богољуб Карић, бизнисмен са криминалним везама Станко Суботић, кум председника државе Александра Вучића Никола Петровић, компанија „Минецо“ и други.

Више о поступку „Јовањица“ прочитајте овде

Више о случају „Јовањица 2” прочитајте овде

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси