Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС обуставља снимање серије о Пупину због спорних послова Анете Ивановић које је открила Пиштаљка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 06. 2023.

Аутор: Емили Самчевић Извор: Пиштаљка

РТС обуставља снимање серије о Пупину због спорних послова Анете Ивановић које је открила Пиштаљка

Радио-телевизија Србије обуставила је снимање серије „Пупин” због Пиштаљкиног открића да је бивша уредница „Шаренице” Анета Ивановић, иначе власница фирме „Атена” која је извршни продуцент ове серије, препродавала прилоге запослених на јавном сервису – без њиховог знања и сагласности – Туристичкој организацији Србије, сазнаје Пиштаљка.

„У светлу нових сазнања која се односе на пословање „Атене” и Туристичке организације Србије, РТС је тренутно обуставио послове на припреми снимања серије Пупин”, наводи се у одговору службе за односе с јавношћу Радио-телевизије Србије Пиштаљци.

Пиштаљка је обелоданила да је доскорашња уредница једне од најгледанијих и најдуговечнијих емисија на јавном сервису „Шаренице” Анета Ивановић злоупотребила своју позицију и упоредо, наводно без знања РТС-а, склапала уговоре са Туристичком организацијом Србије за прављење прилога који промовишу туризам у Србији. Овим уговорима, вредним скоро 9,5 милиона динара, продата су ауторска права над прилозима у власништву РТС-а које су радили за „Шареницу“ припремали запослени јавног сервиса. До ове сарадње, како су нам објаснили из ТОС-а, дошло је само зато што је РТС овластио „Атену” да уређује „Шареницу”.

У уговору за снимање серије „Пупин“, вредном готово 2,5 милиона евра, који су у јулу прошле године потписали власница „Атене“ Анета Ивановић и генерални директор јавног сервиса Драган Бујошевић, пише да је прва рата овој продукцијској кући требало да буде исплаћена у фебруару ове године. Међутим, како сазнајемо из РТС-а, и вредност уговора је у међувремену промењена.

„У финансијском плану за 2023. годину за серију “Пупин” је планирано 1,5 милиона евра због смањеног буџета за програм. Продукцијска кућа „Атена” је обавештена о изменама које је прихватила уз обавезу да за остала средства нађу новог копродуцента. Након што је МТС прихватио понуду РТС-а да буде копродуцент на пројекту, урађен је и достављен нацрт уговора, али га МТС још увек није потписао”, наводи се у одговору јавног сервиса Пиштаљци.

Председник УО РТС: Не знам за обуставу снимања

Председник Управног одбора РТС-а Бранислав Kланшчек рекао је за Пиштаљку да Управни одбор није одлучио о обустави снимања серије „Пупин” и да први пут чује за то. „Не знам ни да је обустављено ни да је започето”, каже Kланшчек.

На питање да ли би Управни одбор требало да има сазнања о оваквим одлукама и ко одлучује о томе ако не УО, који је прошле године дао сагласност за снимање серије „Пупин”, Kланшчек наводи да би „свакако УО требало да буде информисан”, али да у овом случају није и да ће на седници Управног одбора, која се одржава сутра, поставити питање шта се дешава са уговором који су одобрили и са снимањем ове серије.

 

У одговору РТС-а даље се наводи да је „Атена продукцији” до сада за снимање серије „Пупин” плаћена само прва рата, у априлу ове године, у износу од 100.000 евра. „Извршна продукција је у обавези да РТС-у утрошена средства оправда валидним рачунима и изводима, тако да уплата нове рате следи након што се оправдају трошкови претходне рате”, објашњава се у одговору РТС-а.

Да снимање серије није ишло по плану и пре овог обустављања потврђује и уредница серије Kристина Ђуковић, која је за Пиштаљку рекла да снимање још није започето иако се у уговору наводи да је требало да почне у мају ове године.

Пошто је Пиштаљка објавила текст, РТС је издао саопштење у ком је навео да ће од „Атена продукције” и Туристичке организације Србије затражити уговоре како би проверио истинитост навода и то скоро две недеље након што је Пиштаљка обавестила руководство јавног сервиса о овој спорној сарадњи.

„Уколико се утврди да је неовлашћено коришћен и продаван материјал РТС-а и да је Анета Ивановић злоупотребила позицију уреднице емисије „Шареница”, бићемо принуђени да предузмемо одговарајуће правне мере и покренемо судске поступке”, наводи се у саопштењу Радио-телевизије Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси