Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не престају напади на буњевачку аутохтоност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2012.

Аутор: В. Л. Извор: Данас

Не престају напади на буњевачку аутохтоност

Буњевачки информативни центар за само пар година постао је једна од најозбиљнијих институција у оквиру буњевачке заједнице у Војводини, и осим недељних Буњевачких новина, успео је да покрене и информативне емисије на радију и телевизији.

Такође, за информисање и комуникацију са заједницом све се више користе и модерне информатичке могућности, кроз интернет и он лине презентације.

- Простор на радију и телевизијским програмима последњих година се и увећава, а осим на радио Суботици, емисије на буњевачком језику постоје и на радијима Сомбор, Нови Сад и Бачка Топола.

Кроз све те информативне форме настоји се да се успостави што боља комуникација са заједницом, али и да се представи традиција, култура, стваралаштво војвођанских Буњеваца - каже Мирмо Бајић, директор Буњевачког информативног центра.

Он је најавио да ових дана, ради даљег унапређења рада и модернизације, Центар тражи новог, младог и стручног директора, од којег очекују значајна побољшања у квалитету информисања.

Бајић је на јучерашњој конференцији за штампу, међутим, поменуо да и поред евидентних резултата пописа на којем је постојање Буњеваца као националног ентитета недвосмислено, још увек се та национална припадност доводи у сумњу:

- Има још увек много оних који тврде да су Буњевци народ хрватског порекла, о чему се недавно говорило на једном знанственом скупу у Загребу. Међутим, проблем је што таквих има и у нашим редовима, односно што има Буњеваца са домовницом, то јест оних који су се да би добили хрватско држављанство, изјаснили као Хрвати, иако се званично представљају као Буњевци. О томе ће се свакако разговарати на политичким скуповима, јер не смемо дозволити даље атаке на наше право на изјашњавање“, каже Бајић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси