Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај БИРОДИ о РЕМ-у достављен Јавном тужилаштву за организовани криминал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2023.

Аутор: Бета Извор: Н1

Извештај БИРОДИ о РЕМ-у достављен Јавном тужилаштву за организовани криминал

Републичко јавно тужилаштво доставило је извештај Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) о РЕМ-у Јавном тужилаштву за организовани криминал у Београду, потврђено је за Н1.

 

У извештају се наводи да РЕМ од 2014. године ради у незаконитом стању и годинама систематски одбија да санкционише телевизије због неистинитог и необјективног информисања.

У обавештењу од 29. маја, у које је Н1 имао увид, а које је Врховно јавно тужилаштво доставило БИРОДИ-ју наводи се да је поднесак са прилозима који је поднео БИРОДИ достављен Јавном тужилаштву за организовани криминал.

У Алтернативном извештају БИРОДИ-ја наводи се и да РЕМ годинама систематски одбија да санкционише телевизије због присуства говора мржње и насиља (вербалног и физичког) у програмским садржајима који се чак емитују и у дневним терминима када ТВ гледају деца и малолетници, иако су законом обавезни да реагују и санкционишу медије који крше одредбе закона који се тичу забране говора мржње, обавезе заштите људског достојанства и заштите деце и малолетника од штетних садржаја који могу угрозити њихов ментални и духовни развој.

Оваквим понашањем прекршио је одредбе Закона о електронским медијима (47, 50, 51, 67), као и одредбе Правилника о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга (3-8, 20, 22-24 и 27-28), наводи БИРОДИ.

Додаје се и да су почев од 2016. телевизије са националним покривањем несанкционисано кршиле чланове од 5. до 8. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга у време изборне кампање и ван ње. То је, како је наглашено, имало за последицу изузетно позитивно извештавање о носиоцима извршне власти, чиме је грађанима Србије ускраћено право на потпуно, истинито, објективно и благовремено информисање, а како је то дефинисано Уставом Србије (члан 51), Законом о јавном информисању (члан 15) и Законом о електронским медијима (члан 47).

РЕМ је, стоји у извештају, дискреционо одлучивао да ли ће податке о спровођењу мониторинга извештавања ПМУ током избора да саопштава јавности у виду извештаја.

Како се додаје, РЕМ је за потребе мониторинга извештавања пружаоца медијских услуга (ПМУ) креирао методологију која је супротна међународним стандардима, што за последицу има да РЕМ добија резултате који су различити од упоредно спроведених мониторинга ПМУ. Плод оваквог поступања РЕМ-а је пад интегритета извештавања ПМУ током изборних кампања од 2012. наовамо.

Закључује се и да у Србији постоји дуготрајан токсичан јавни говор који се несанкционисано емитује од стране ПМУ (који преносе изјаве јавних функционера) и политичара (страначких лидера и чланова), чиме се некажњиво крши члан 27. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга за чије спровођење је задужен РЕМ.

У извештају се наводи и да РЕМ неблаговремено и селективно поступа по пријавама које добија преко своје онлајн платформе. Подносиоци не добијају верификацију, односно доказ да су доставили пријаву.

РЕМ је, наводи се даље у извештају, одбио да спроведе одлуку Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности којом је обавезан да податке из мониторинга ПМУ достави Бироу за друштвена истраживања у машински читљивом формату.

Истиче се и да је РЕМ својим одлукама у случају кршења Кодекса чланова Савета РЕМ-а легитимизовао говор мржње у јавности.

РЕМ је, даље својим непоступањем омогућио да се начином извештавања ПМУ створи представа у јавности да Александар Вучић, као председник Србије, има право на она овлашћења која по Уставу Србије (члан 123) припадају Влади Србије, односно брисање границе између председника Републике и председника Српске напредне странке.

БИРОДИ наводи да све напред наведено за последицу има:

– Ускраћивање уставних права грађанана истинито, потпуно, објективно и благовремено информисање.

– Легализација и легитимизација говора мржње и насиља због изостанка санкционисања од стране РЕМ-а, али и због промоције говора мржње из редова чланова Савета РЕМ-а.

– Кршење људских права и људског достојанства, како у медијским садржајима тако и у читавом јавном простору,са посебним акцентом на кршење права деце и малолетника који су, и поред законске заштите, константно изложени штетним садржајима пуним насиља и вулгарности, што је оставило, и оставља, несагледиве последице на њихов морални, ментални и духовни развој.

 – Постојање економски неодрживих ПМУ који су у функцији интереса политичких актера и власника медијског капитала, а не јавног интереса.

 – Успостављање медијског амбијента у којем доминирају промоција, пропаганда и етикетирање као форме медијског понашања у области политике. Истовремено, имамо доминацију забавних садржаја науштрб научно-образовних, документарних и дечјих, а за којима код грађана као конзумената постоји интерес, односно потреба.

 – Успостављање и одржавање „индустрије популизма“.

У друштву изражене друштвене аномије и дезорганизације несанкционисање, односно омогућавање емитовања медијских садржаја који су супротни закону или су на незаконит начин емитовани, чин је који доприноси легализацији и легитимизацији насиља као друштвено прихватљивог облика понашања.

 Опширније – интегрални извештај БИРОДИЈА: Извештај о раду РЕМ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси