Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одобрено коментарисање судских пресуда у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2012.

Аутор: М. Д. Миликић Извор: Данас

Одобрено коментарисање судских пресуда у медијима

Радна група Министарства правде завршила је рад на изменама и допунама Кривичног законика Србије и он се јуче нашао пред Владом Србије, а овог месеца о њему ће расправљати и посланици Скупштине Србије. Поред укидања кривичног дела клевете, из закона је избрисан и члан 336а, којим се забрањује коментарисање судских поступака пре правоснажности пресуде. Спорни члан Кривичног законика 336а, након његовог ступања на снагу 2009. године, критиковала су сва новинарска удружења у нашој земљи, али и Адвокатска комора Србије, истичући да је њиме у великој мери угрожена слобода изражавања.

 

Међутим, након много негодовања, овај члан закона је доживео сличну судбину, као Закон о лустрацији иниједном није примењен у пракси.

Новинари, политичари, али ни адвокати који су коментарисали суђења, нису до данас кривично одговарали због овог кривичног дела.

Данило Николић, државни секретар Министарства правде, каже за Данас да је једногласном одлуком радне групе Министарства правде овај члан закона укинут.

- Увођење овог кривичног дела 2009. године није било усмерено против новинара. Не оспоравамо да су доносиоци овог члана имали добре намере, али он никада до сада није примењиван и тужилаштво није покренуло ниједан поступак због овог кривичног дела. Сматрамо да новинари имају право да обавештавају јавност о кривичним поступцима који су у току и то је још један од разлога да се овај члан избрише, указује Николић.

Када је реч о другим изменама у Кривичном законику Србије, наш саговорник подсећа да је у измењеном законском тексту избачено и кривично дело клевете, док увреда није избрисана.

- Сматрамо да су постојањем кривичног дела увреде у довољној мери заштићени част и углед сваког појединца. Декриминализација клевете није била став радне групе, али се Министарство правде, као предлагач закона, након свестране оцене одлучило да се ово кривично дело избрише. Постоје и препоруке од европских органа и тела да се ово дело декриминализује не само у Србији него и у свим земљама ЕУ, наглашава Николић.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, каже за наш лист да је члан 336а намерно донет како би спречио сваку критику рада политичке власти, судова и тужилаштва.

- Овај члан закона је донет 2009. године без имало пажње, у време када се гласало и о Закону о јавном информисању, па многи на њега у то време нису придавали значај. Како су нам тада објашњавали, овај члан закона није донет против новинара, него против адвоката како се не би оспоравала независност судске власти. Међутим, не видим на који начин можемо да се боримо против корупције у судству ако немамо права да говоримо и пишемо о томе до окончања правоснажности пресуде, када је већ касно за било какве кораке, напомиње Смајловићева.

Према њеним речима, осим политичара и представника судске власти и многе медијске куће су злоупотребљавале овај члан закона да би избегле одговоре на многа питања.

Томановић: Неопходно укидање

Адвокат Зденко Томановић каже за Данас да је укидање члана 336а било неопходно, као и да је тај члан донет без икаквих правних основа.

- Постојање овог кривичног дела је право на критику рада судства чинило апсурдном. Међутим, неопходно је да цело кривично законодавство Србије, а посебно систем казни и висине запрећених казни претрпе реконструкцију, указује Томановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси