Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Успео притисак медијских удружења, ОЕБС и ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2012.

Аутор: Катарина Марковић Извор: Блиц

Успео притисак медијских удружења, ОЕБС и ЕУ

Министарство финансија је одустало од намере да у предлог закона уврсти одредбу којом се држави омогућава да оснива своје медије. Одлука Министарства уследила је после притиска медијских удружења, ОЕБС-а и ЕУ.За ову одлуку, која је промењена у непуних пола дана, први су сазнали корисници Твитера, где је Млађан Динкић, министар финансија и привреде, објавио да је Министарство послало Скупштини амандман на предложени закон о јавним предузећима којим се из члана 2. брише реч “информисање” као једна од делатности јавног сектора. Скупштински Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику усвојио је амандмане које је поднела Влада у договору са Медијском коалицијом.

Усвојили смо амандман на начин на који га је предложила Медијска коалиција.

Захвални смо им за то што смо сарађивали - каже Влајко Сенић, државни секретар Министарства.

Поред брисања речи „информисање”, биће наведено и да ће закон бити примењиван на јавна предузећа у области информисања само до приватизације.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, члана Медијске асоцијације, каже да више не постоји спор са државом око одредби овог закона. Задовољни смо што су прихваћена наша решења - каже он.

Никад горе у локалним гласилима

Вукашин Обрадовић каже да је у 2012. угашено неколико десетина медија и да стање у локалним медијима никада није било горе. Он каже да ће се масовно погасити локални медији ако се не направи реформа у начину расподеле новца из локалних буџета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси