Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство финансија данас мења закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2012.

Аутор: М. Р. Миленковић- Б. Цвејић Извор: Данас

Министарство финансија данас мења закон

Министарство финансија и привреде ће данас предложити амандман скупштинском Одбору за привреду на Предлог закона о јавним предузећима поводом спорне ставке о могућности оснивања јавних предузећа у области информисања, каже за Данас Влајко Сенић, државни секретар тог министарства.

 

- Претходна два дана смо имали разговоре са представницима медијских удружења и сигурно ћемо решити то питање на обострано задовољство и данас предложити амандман скупштинском одбору, истиче Сенић.

Медијска коалиција, коју чине новинарска и медијска удружења, сматра да се одредбе овог закона морају ускладити са постојећим законима и Медијском стратегијом, којом се предвиђа повлачење државе из власништва у медијима.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић каже за Данас да су представници медијске коалиције упутили јуче два предлога амандмана Министарству финансија за измену Предлога закона о јавним предузећима и да очекују одговор.

У предлогу амандмана медијске коалиције наводи се да из дела где пише у којим се све областима могу оснивати предузећа треба избрисати реч „информисања“, „јер је оснивање јавних предузећа у области информисања у супротности са постојећим медијским законима и Медијском стратегијом“. У другом предлогу амандмана медијска удружења истичу да треба додати и члан који би гласио: „Одредбе овог закона примењују се и на неприватизована јавна предузећа у области информисања, до њихове приватизације у складу са прописима којима се регулише јавно информисање.“

- Искрено се надамо да ће Скупштина Србије размотрити и прихватити ове амандмане који не мењају суштински дух закона, а обезбеђују поштовање Медијске стратегије, у којој се каже да оснивач јавних гласила не може бити ни непосредно ни посредно држава, територијална аутономија, локална самоуправа, наводи Обрадовић.

Према његовим речима, представници медијских удружења присуствоваће данас и седници скупштинског Одбора за културу и информисање, на којој ће тема бити и Предлог закона о јавним предузећима, као и недавно објављен списк неподобних медија.

Недоумице око спорне одредбе у Предлогу закона о јавним предузећима могла би бити отклоњена на данашњој седници скупштинског Одбора за културу и информисање, којој ће присуствовати и представници Министарства културе. То су најавили и заменик шефа највеће владајуће странке СНС Зоран Бабић, али и Весна Марјановић, председница скупштинског Одбора за културу и информисање.

И док Бабић није желео да прецизира на који начин ће бити отклоњене недоумице које је код медијских удружења изазвао Предлог закона о јавним предузећима, дотле је Весна Марјановић рекла за Данас да ће Одбор за културу и информисање
затражити данас од Владе Србије и скупштинског Одбора за привреду да поднесу амандман који ће решити проблем спорног члана предложеног закона, који омогућава држави да оснива медије.

- Верујем да би само брисање области информисања из члана 2 решило проблем. Друга могућност коју предлажу поједина удружења јесте да се у прелазним одредбама нагласи да се то не односи на оне медије које су до сада већ основале локалне самоуправе и где је држава њихов оснивач до тренутка када они буду ушли у процес приватизације, објаснила је Марјановићева.

Бабић: Закон се не односи на РТС

Зоран Бабић, заменик шефа посланичке групе напредњака, јуче је прецизирао да се Закон о јавним предузећима не односи на РТС, РТВ, али и на Танјуг. Закон ће се односити само на медијске куће које су сада у власништву локалне самоуправе
и града Београда, које још нису приватизоване.

- Верујем да ће амандманом и ово спорно питање бити решено, рекао је Бабић.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси