Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић за Инсајдер: Врло забрињавајућа ослобађајућа пресуда у случају Јелене Зорић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2023.

Аутор: Инсајдер Извор: Инсајдер

Веран Матић за Инсајдер: Врло забрињавајућа ослобађајућа пресуда у случају Јелене Зорић

Председник Комисије за истраживања убистава новинара Веран Матић у изјави за Инсајдер оцењује да је ослобађајућа пресуда у случају оптужбе за претњу новинарки Јелени Зорић „врло забрињавајућа за медијску заједницу“.

„Нико није добро прошао ко се о Колувију огрешио“ гласила је претња коју је у децембру 2020. године изрекао адвокат Светислав Бојић новинарки Зорић, а који је данас пред Другим основним судом ослобођен оптужбе. Бојић је познат јавности тако што брани Предрага Колувију, оптуженог за производњу више од тону и по марихуане.

Матић подсећа да је после те претње уследио низ догађаја и нових софистицираних или отворених претњи, људи блиских Колувији или самом случају Јовањица.

„То представља јасну поруку Јелени Зорић да престане да се бави случајем Јовањица и осталим случајевима на којима ради. Акумулиране претње у протекле две године, јасан су знак надлежне институције да много озбиљније поведу рачуна о безбедности новинарке Зорић“, истакао је председник Комисије за истраживања убистава новинара.

Он је додао да ова пресуда отвара врата за „унапређивање и развијање ‘софистицираних‘ претњи које ће производити зону слободе за све оне који настоје да угуше слободне гласове, професионално и посебно истраживачко новинарство“.

Такође саговорник Инсајдера упозорава и да је веома битно од кога долазе претње.

 

Видео: Инсајдер

„Најопасније су претње које изговарају правно образовани, који врло добро знају на који начин изрећи застрашујућу претњу, а да рачунају на то да против њих неће бити покренута тужба, а посебно да неће доћи до суђења а и ако дође да ће бити ослобођени. Због тога је и одговорност онога који прети много већа од претњи које долазе од правно необразованих или неинформисаних“, закључио је Матић.

Након што странама у поступку стигне писано решење суда, тужилаштво има право на жалбу, али не и оштећена, јер је реч о поступку који се води по службеној дужности.

Пуно проблема кад је реч о слободи медија

Када је реч о слободи медија у Србији, Матић истиче да постоји пуно проблема али да на жалост то није само специфичност Србије. Према његовим речима „слобода медија је у опадању глобално“.

„Оно што карактеризује проблеме у Србији у вези је са за процесом слабљења економског положаја медија, великим бројем таблоидних новина и телевизија који заглушују медијски простор, својом снагом кроз лажне вести и недопустиве кампање кроз које се често политички противници али и новинари таргетирају, стварају и осећај угрожености…“, рекао је Матић.

Он подсећа да се Србија, на међународним листама слободе медија, налази на позицијама које су доста лошије у односу на период од пре само седам, осам година.

„Јако је важно да медијска заједница обједини снаге и избори се за много бољи положај медија и новинара него што је сада“, изјавио је председник Комисије за истраживања убистава новинара.

Са друге стране, кад је реч о безбедности новинара, иако има екстремних примера као што је паљење куће Милана Јовановића, Веран Матић објашњава да „постоји организовани одговор у првом реду кроз Сталну радну групу за безбедност новинара и различите пројекте новинарских удружења“.

„Важан је и резултат Комисије за истраживање убистава новинара са суђењем и пресудама за убиство новинара Славка Ћурувије. Веома је важно да покренемо механизме заштите новинара од директних претњи, али и да створимо услове за превенцију претњи и напада. За то нам је важан и јединствен одговор истражних органа тужилаштва и полиције али и судова“, рекао је он.

Према Матићевим речима, неопходне су и измене Кривичног законика како би њиме биле обухваћене и претње и притисци који нису обухваћени постојећим.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси