Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарска удружења осудила извештавање медија који су приказивали тело Матеја Периша: Глад за хорором алармантна, таблоиди то обилато користе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2022.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Новинарска удружења осудила извештавање медија који су приказивали тело Матеја Периша: Глад за хорором алармантна, таблоиди то обилато користе

Начин на који су домаћи таблоиди извештавали, преносећи јучерашње узнемирујуће снимке и фотографије беживотног тела извученог из воде, недопустив је, а спекулацијама и нагађањима да се ради о несталом Сплићанину Матеју Перишу, док та могућност још није била потврђена, поједине новине и портали су прекршили основне одредбе Кодекса и елементарне етичке норме, сагласна су новинарска удружења и надзорна тела.

Оливера Милошевић, потпредседница Удружења новинара Србије (УНС) каже за Данас да осим што таблоиди у сличним ситуацијама “преврше сваку меру”, они изнова показују да увек могу “да дотакну и неко ново дно”.

– Поново је краткорочни интерес, кликбејт, погазио етику и нанео дугорочну штету професији, која је ионако на крхким ногама и неповратно губи поверење јавности. И нажалост, није само неповерење проблем већ се оваквим „оргијањем“ над жртвом новинарство перципира као нека крвождерна професија, а новинари генерализују као бешчасне особе лишене људских вредности и емпатије. Практично, испаштамо сви, каже Милошевић.

Ипак напомиње, највише испашта породица жртве, која “месецима пролази кроз незамисливе муке”.

– И онда, тај трачак наде да вам је дете којим чудом живо, осим претужне вести да је нађено тело, ви рану засолите тако што објавите видео, фотографије као и ужасним детаљисањем. Уједно је тиме нарушено и достојанство тог несрећног младића, а право на приватност макар у трагедији, одавно је нарушено месецима уназад. Јавност, која је Матејев нестанак буквално ожалила, беспотребно је узнемирена, али ужасно забрињава интересовање и број прегледа тих садржаја. То говори о глади за хорором која је алармантна и чини се расте код нас. Таблоиди су ту глад подстакли и обилато је користе, што је опасна појава и нема везе са новинарством, јасна је Милошевић.

Савет за штампу саопштио је да је, објављивањем фотографија тела младића, које је неколико месеци било у води и непотврђених навода из истраге, више дневних листова и портала прекршило Кодекс новинара Србије и узнемирило јавност.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) реаговало је истог дана и нагласило да је извештавање појединих редакција о преминулој особи етички недопустиво у професионалном новинарском послу.

“Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђује данашње извештавање таблоида о преминулој особи чије тело је пронађено у Дунаву. Нагађање о идентитету преминулог, а нарочито објављивање фотографија и видео записа са лица места је етички недопустиво у професионалном новинарском послу. Такође, представља и најозбиљније кршење Кодекса новинара Србије”, наводи НУНС.

Из тог удружења подсећају новинаре и редакције да је, према Кодексу новинара Србије, новинар дужан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

“Приликом извештавања о несрећама и кривичним делима, није дозвољено објављивање имена и фотографија жртава и починилаца које их јасно идентификују. Такође, није дозвољено ни објављивање било каквих података који би индиректно могли да открију идентитет било жртве, било починиоца, пре него што надлежни орган то званично саопшти – стоји у Кодексу новинара Србије”.

“Даље, новинари и уредници нарочито треба да избегавају спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама и трагедијама у којима има страдалих или су тешко погођени материјални и други интереси грађана. И на крају, извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок, новинар је дужан да своја питања прилагоди тако да одражавају дух саосећања и дискреције”, подсећа НУНС.

Они су позвали новинаре и уреднике да о поменутом и сличним догађајима извештавају “етички, у складу са професионалним стандардима”. Такође су позвали редакције које су објавиле узнемирујуће фотографије и снимке да их уклоне, као и да текстове прилагоде професионалним стандардима, “јер је људско достојанство важније од профита”, објаснили су из НУНС-а.

МУП: ДНК анализом потврђено да је тело Перишево

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је ДНК анализом утврђено да беживотно тело које је извучено из Дунава заправо јесте Матеј Периш, сплитски младић који је нестао у Београду дан пред новогодишњу ноћ.

„Према прелиминарном налазу обдукције смрт је наступила ненасилним путем“, наведено је у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси