Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апел ОЕБС за помиловање Ласла Шаша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2012.

Аутор: РТВ Војводине, Танјуг

Апел ОЕБС за помиловање Ласла Шаша

Представник Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Дуња Мијатовић апеловала је данас на председника Србије Томислава Николића да помилује новинара Ласла Шаша који је осуђен за увреду.

 

"Неприхватљиво је да је Шаш осуђен на затвор од пола године за објављивање критичког коментара у новини", констатовала је Мијатовић у саопштењу.

Овај случај, према њеним речима, показује негативан ефекат одредбе о клевети, због чега апелује на власти да у потпуности декриминализују дела која се тичу говора.

Мијатовић се придружила апелу националних и међународних организација које се баве заштитом слободе медија за хитно амнестирање Шаша.

"Надам се да ће власти признати да чак и говор који вређа, шокира и узнемирава треба да буде заштићен и да би сваки политичар требало да покаже виши степен толеранције од обичних грађана", поручила је она.

Основни суд из Суботице осудио је Шаша (69), некадашњег сарадника листова "Мађар со" и "Хет нап", на 150 хиљада динара за увреде изречене на рачун вође десничарског покрета "64 жупаније" Ласла Тороцкаија у писму читалаца објављеном 24. априла 2007. у листу "Мађар со", а Апелациони суд у Новом Саду је ту пресуду потврдио.

Тороцкаију је, иначе, од 2008. до 2010. године био забрањен улазак у Србији због ултранационалистичких изјава и активности.

Пошто Шаш није могао да плати казну, одређена му је казна од 150 дана затвора, коју је почео да служи.

Члан 170 односи се на увреде и предвиђа казну од 150 до 450 хиљада за увреде путем стампе, радија телевизије и сличних средстава или на јавном скупу.

 

Извор: Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси