Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светски дан телевизије – са „магичном кутијом“ и даље проводимо сате сваког дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2020.

Извор: РТС

Светски дан телевизије – са „магичном кутијом“ и даље проводимо сате сваког дана

Данас је Светски дан телевизије. Обележава се широм планете већ четврт века. Ако појединци последњих година имају дилему и питају се: „Ко још гледа телевизију?” – чињенице говоре да и данас чак 85 одсто Европљана недељно бар три и по сата дневно проведе управо преко пута својих „малих екрана”.

Као претеча свих накнадних усавршавања електронских медија, телевизија је и даље неоспорно важно средство информација о животу на планети, оном из прошлости, садашњости и са погледом у будућност.

Ове године која је протекла у знаку пандемије, улога телевизије потврдила је важност своје улоге да информише и, још важније, да негује поверење међу гледаоцима широм Европе када је реч о веродостојности информација.

Резолуцијом 1996. године, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. новембар Даном телевизије. Тог дана у седишту УН одржан је први Светски телевизијски форум на којем су медијске личности говориле о порасту утицаја телевизије на модерно друштво и потреби веће међусобне сарадње.

Иако написан пре готово три деценије, идеје и намере из овог прогласа актуелне су и данас. Поштовањем начела сарадње у погледу информисања и размена информација, овај медиј данас утиче на свакодневницу и сазнања сваког од нас, готово у истом тренутку, где год да се налазимо.

„Позивају се све државе чланице да обрате пажњу на Светски дан телевизије тако што ће учествовати у глобалној размени програма, са акцентом на, између осталог, тема попут мира, сигурности, друштвеног и привредног развоја и побољшања културне размене“, пише између осталог у поменутој препоруци. 

Од свог настанка телевизија олакшава друштвену и културну комуникацију и подстиче сарадњу и партнерство у свету. Њена важна друштвена улога дошла је до изражаја и ове године која је свуда у свету протекла у знаку пандемије изазване ковидом-19, упркос данас бројним могућностима различитог начина информисања.

Телевизија је и овог пута одговорила задатку, веродостојност и поверење у информације које је давала грађанима у вези са пандемијом стављају је на највишу лествицу поверења.

Још мало па стотка

Телевизија постоји већ 95 година. За дан рођења телевизије симболично се узима 25. април, 1925. године кад је Британац Берд у Лондону пренео слику лутке из поткровља у радњу у приземљу, где је био монтиран пријемник.

Током своје готово вековне историје и упркос бројним трансформацијама које је прошла на свом развојном путу, телевизија је одржала статус најутицајинијег масовног медија.

Први аналогни телевизијски програм високе резолуције започео је 1936. у Великој Британији. Долазак даљинских управљача 1980. посебно је утицао и обрадовао све љубитеље „магичне кутије“, који су до тада морали да устану да би променили канал, а са овом направом добили могућност да стварају сопствену – цивилизацију унутар свог дома.

Иако је некада телевизија имала много непосреднији однос са гледаоцима, одувек су управо Олимпијске игре, Светска првенства у фудбалу и други глобални, светски, догађаји бележили највеће гледности и највећу популарност.

Као најраширенији медиј, највећа одговорност телевизије свакодневно, 365 дана у године је у веродостојности информација чиме она на посебан начин, поготову у данашње време, преузима на себе улогу чувара и заштитника од ширења непроверених информација, лажних вести и говора мржње.

Да ли уопште неко још увек гледа телевизију? 

Чак 84 одсто грађана Европе гледа телевизију сваке недеље. У просеку 3 сата и 32 минута дневно. Од тога, 90 одсто је садржај произведен уживо.

Током пандемије изазване ковидом-19 Јавни медијски сервиси су образовали, забављали и информисали грађане.

Информативни телевизијски канали били су главни и најпоузданији извор информација после брифинга представника влада.

Европљани и даље гледају телевизију и највише поверења имају у вести које оне емитују.

Прославимо заједно Светски дан Телевизије!

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси