Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Седам потписа против насиља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2012.

Извор: Прес

Седам потписа против насиља

Ново поглавље борбе за безбедније школе

Представници седам организација, институција и удружења окупили су се јуче у Пресу и формирали Коалицију против насиља у школама, обједињавајући тако напоре да образовне установе постану безбедне за сву децу.

У коалицију, која ће ускоро бити проширена новим члановима, на првом скупу ушли су Министарство просвете и науке, Синдикат образовања Србије (најбројнији у просвети), Уницеф, Фондација „Дивац“, Друштво директора школа Србије, градски Центар за превенцију суицида Београда и Прес.

Корист од СОС линије

Поздрављајући окупљене, генерални директор Прес паблишинг групе Бранко Миљуш истакао је да је решавање проблема вршњачког насиља у школама од изузетне важности за цело друштво:

- Изабрали смо праву тему и показали да кад хоћемо да урадимо нешто за нашу децу, ништа није тешко. Када смо пре шест месеци почели да истражујемо вршњачко насиље у школама, били смо изненађени колико је овај проблем велики. На срећу, Министарство просвете и науке је у нашим текстовима препознало изазов, а не критизерство. Заједнички резултат јесте покретање СОС телефонске линије за жртве вршњачког насиља и наставак сарадње кроз формирање ове коалиције. Пресс, као друштвено одговоран медиј, и даље ће инсистирати на овој теми са једним јединим циљем - да се обезбеди сигурно и лепо детињство сваком нашем детету.

Главни и одговорни уредник Преса Вељко Лалић поручио је да ће теме које се тичу вршњачког насиља у наредном периоду добити још више простора:

- Тема насиља у школама је код читалаца примљена боље него многобројне афере које смо отварали ове године. То показује колико је важна. До сада смо упозоравали углавном на лоше случајеве, али од сада ћемо показати и позитивне примере, јер желимо да представимо школе у којима је кампања против насиља уродила плодом.

Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања, каже да је наставном особљу у Србији потребна едукација да би научили како да се понашају када се догоди насиље у школама.

Јудит Рајхенберг, директорка Уницефа, сматра да не постоји универзалан рецепт за експресно решавање проблема насиља.

- Али и свест да се насиљем у школама морамо бавити сви, велики је корак ка решавању проблема. Сигурна сам да насиље у школама може значајно да се смањи, што је показао и наш пројекат „Школа без насиља“, који је за пет година, колико се примењује у Србији, дао добре резултате - истакла је Рајхенбергова, и додала:

- На свима нама је да својим примером покажемо деци како треба да се понашају. Истраживања су показала да је готово 70 одсто деце изложено неком облику насилне дисциплине, што није добро.

Велимир Тмушић, начелник Просветне инспекције, рекао је да ће насиља у школама бити мање ако се у старту поставе јасна правила за све - ученике, родитеље, наставнике:

- Нажалост, и у школама, али и код родитеља постоји навика да се проблем насиља заташка. Постоје родитељи који нису спремни за сарадњу са школама, као што има и директора који покушавају да заташкају насиље. Зато је веома важно што смо добили СОС телефон на који се већ пријавило око 600 грађана.

И Дејан Недић, председник Скупштине Друштва директора школа, упозорава да се запослени у школама свакодневно суочавају са проблемом насиља.

- Моје, али и искуство мојих колега говори да је у решавању проблема насиља веома важна сарадња са породицом. Хвала вам што сте покренули ову акцију, она ће нама који се први суочавамо са овим проблемом бити од изузетне користи - каже Недић.

Ирена Брајевић заменик председника УО Друштва директора, истакла је да ученици у школи проводе 17 одсто времена у току дана, због чега она нема тако велики утицај на њих као што се мисли.

Нису сви шампиони

Бранка Кордић, руководилац Центра за превенцију суицида, каже да је десетак врло озбиљних научних студија показало да су деца која су у младости преживела вршњачко насиље подложнија суициду у одраслом добу.

- Веома је важна и вршњачка подршка, зато би било добро да уђемо у школе и обучимо децу основним техникама саветовања - предложила је Кордићева.

Срђан Сталетовић из Института за одрживе заједнице, који руководи УСАИД-овим донацијама за невладине организације, сматра да сви који се баве проблемом насиља у школама не смеју да испусте из вида да ништа није само црно или бело.

- Ми се бавимо или успешним спортистима и математичким генијалцима или младима из црне хронике. А заборављамо да чак 92 одсто деце и младих не спада у те категорије. Однос са њима можемо да успоставимо само ако причамо њиховим језиком - закључио је Сталетовић.

Антрфиле : Министар Обрадовић: Дуга борба


Жарко Обрадовић, министар просвете и науке, поручио је да насиље у школама није настало јуче и да ће борба против њега потрајати дуго.

- Ништа не може да се уради преко ноћи. Просвета је само одраз стања у друштву. И Норвешкој је требало 20 година да искорени насиље. Ми смо претходних година урадили много по овом питању, али очигледно да то није довољно. Зато сматрам да је ова коалиција против насиља прави потез. Ово је тема којом се морамо бавити непрекидно, а не само док траје школска година. Треба лоцирати карику у систему која не функционише и натерати је да проради.

Министар је истакао да је проблем вршњачког насиља врло слојевит и да се може решити само тимским радом:

- Није поента одмах прогласити кривца, већ је потребно пронаћи узрок проблема и о њему отворено разговарати. Добро је да медији пишу о насиљу у школама на квалитетан начин. Захваљујући томе сви су схватили да се ниједан проблем не може сакрити. Нажалост, поједини директори школа имали су обичај да прећуте неки проблем, али то дугорочно никоме није донело добро.

Виолета Недељковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси