Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Риха: Данас пресликана подела медија на режимске и независне из деведесетих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: УНС

Риха: Данас пресликана подела медија на режимске и независне из деведесетих

Оштра подела на режимске и независне медије и институције, пресликала се из деведесетих до данас, изјавила је ФоНету новинарка Антонела Риха, која сматра да је то је очигледно једини модел за који знају Александар Вучић и ова власт.

Она је у серијалу разговора Преступ медијску сцену описала као "врло јадну" и приметила да се данас често пореди управо са деведесетим.

"На крају крајева, и Александар Вучић и његова странка, која се тада другачије звала, управо су у то време пекли занат. Он директно од Шешеља и посматрајући Милошевића", рекла је Риха.

С обзиром на то да сада постоје независни онлајн медији, истакла је она, информација ипак може да стигне до више грађана, "осим ако им нису испрани мозгови" извештавањем Радио-телевизије Србије (РТС) и Пинка.

Риха је указала да тржиште "не постоји", да медији "једва финансијски преживљавају и под сталним су притиском", што може да се види и по покретању истраге Управе за спречавање прања новца "баш против независних медија".

Напомињући да је за стање у држави "увек најодговорнија власт", она је констатовала да постоји и одговорност новинара, "који су у неком тренутку просто одустали од своје професије и претворили се у скутоноше власти".

Како је објаснила, постоји "низ медија који се само тако зову у Агенцији за привредне регистре, а заправо су гласила власти", која је успела да "уситни и разбије" медијску сцену.

"Ту свако гледа свој неки мали интерес и, у том смислу, замерам и професији и људима који нису на време схватили да ће се поновити деведесете", рекла је Риха.

Према њеној оцени, ванредно стање ће бити запамћено по закључку Владе о цензури и привођењу новинарке Ана Лалић.За њу су то "кључне ствари за разумевање односа ове власти према медијима и информацијама од јавног интереса", које ће "остати записане у медијској историји Србије".

Према запажању Рихе, упадљиво је што је већина медија, "посебно режимских", само преносила оно што говоре функционери и чланови Кризног штаба, "такозвана струка".

Уз оцену да је мало медија "продубљивало теме", Риха је истакла да су независни портали ишли корак даље, попут ЦИНС-а са причом о респираторима, или КРИК-а, који је писао о лажним вестима.

На крају се, подсетила је Риха, појавио и текст БИРН, захваљујући којем су грађани могли да виде да "постоје дупли званични подаци, што је довело до тектонског поремећаја када је реч о корони".

Током предизборне кампање могло се видети да је РТС, како се изразила, "одшкринула врата за опозицију", али је то трајало "кратко, колико и кампања".

Српска напредна странка, предочила је Риха, потпуно је игнорисала предизборне блокове у вестима, "што се до сада није догађало", али је "обилато користила" почетак Дневника РТС."У тих првих 15 минута сваке вечери смо могли да видимо шта раде Александар Вучић и власт", прецизирала је она и констатовала да су "злоупотребили своје функције максимално колико су могли".

Риха није сигурна да уме да одговори на питање како су медији извештавали током недавних протеста испред Скупштине, јер је и сама одлазила на њих.

Помињући Н1, КРИК, Данас и Јужне вести, као изворе информација, Риха је указала да су људи током протеклих осам година научили "шта треба да гледају и где ће наћи тачне информације".

Како је прецизирала, "то свакако нису режимски медији" и због тога не може објективно да оцени како су они извештавали о протестима, јер се, "као и многи грађани, прилагодила да гледа оно што је тачно".

Подсећајући на претње новинарки Бранкици Станковић због којих је својевремено добила заштиту полиције и на бомбу постављену на прозор новинара Дејана Анастасијевића, она је оценила да се новинари тада "нису баш нешто" показали као солидарни.

"Пропустили смо неке изузетно битне моменте када је реч о солидарности, пробудили смо се касно, некако разједињени", образложила је Риха.

Она је апеловала на јачање новинарске солидарности, свесна да се "неки и плаше" због уситњености, непостојања тржишта и константног таргетирања.

Риха је уверена да "једино солидарност може да помогне да тај страх нестане, и да се медији и новинари врате својој улози коју морају да имају, да су у функцији јавности и сила за себе".Она је истакла да у Србији постоје "веома добри" медији који раде по "највишим професионалним стандардима", али да они нису најчитанији и најгледанији.

"Имамо феноменалне младе новинаре, паметне, спремне да уче, и овај режим не може баш све да нас згази", закључила је Риха.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси